Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

heart
606 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

377 osób wydrukowało

Pobierz pdf

634 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

30 gramów

3 łyżki

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i osusz. Ząbki czosnku zmiażdż i wymieszaj z sosem teryiaki i przyprawą Knorr. Po czym natrzyj tym mięso i odstaw na 2 godziny do lodówki. Podczas marynowania przewracaj mięso kilka razy.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 1

Krok 2

Na suchej patelni upraż sezam, cały czas mieszając.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 2

Krok 3

Przygotuj glazurę z miodu, posiekanego imbiru, cukru i łyżki przyprawy Knorr.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 3

Krok 4

Połową glazury pokryj polędwiczki i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 220°C na 10 minut. Po tym czasie mięso odwróć, posmaruj pozostałą glazurą, posyp sezamem i piecz jeszcze 8 minut.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 4

Krok 5

Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim mięso na 5 minut, a następnie wyjmij i pokrój na plastry. Sos wlej do sosjerki. Danie podawaj z ryżem i papryką.

Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodemPieczone polędwiczki wieprzowe glazurowane miodem

Niezwykle delikatny i soczysty rodzaj mięsa, jakim jest polędwica, wymaga odpowiedniej oprawy. Przepis na polędwiczki glazurowane miodem to idealna propozycja dla wszystkich miłośników oryginalnego łączenia smaków. Marynata z sosem teriyaki głęboko wnika w mięso, nadając mu kruchości podczas pieczenia i wspaniałego orientalnego zapachu. Glazura z miodu i imbiru sprawia, że mięso ma słodkawy posmak i dosłownie rozpływa się w ustach. Dobrym wykończeniem dania są ziarna sezamu, które nadają całości odrobiny słodyczy. Tak przygotowana polędwica pokrojona w cienkie plastry to doskonała inspiracja na obiad w orientalnym stylu lub elegancką przystawkę. Serwuj ją z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek do polędwiczek glazurowanych miodem doskonale sprawdzą się warzywa – zarówno grillowane, jak i te gotowane na parze. Marynata z teriyaki, glazura z miodu i imbiru, a także sezamowa otoczka to ciekawy, niezwykle smaczny i aromatyczny sposób na przyrządzenie tego mięsa. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowy obiad.