Czy można mrozić cebulę? Jak to robić?

Mrożenie warzyw jest jednym z najskuteczniejszych sposobów ich przechowania, ale czy można mrozić cebulę? Jeśli tak, to czy ma to w ogóle sens? Sprawdźcie, jak mrozić cebulę.

Czy cebulę można mrozić?

W większości przypadków nie zaleca się mrozić warzyw zawierających dużą ilość wody, a cebula niewątpliwie do tej grupy należy. Cebula podobnie jak cukinia, pomidory i ogórki po rozmrożeniu rozpada się i nie nadaje do przepisów, do których dodaje się ją w piórkach lub w kostce. Nie oznacza to jednak, że mrożenie cebuli jest bez sensu i do niczego jej nie wykorzystacie. Wręcz przeciwnie – jest wiele przepisów, w których można jej użyć. Jeżeli macie większą ilość ekologicznej cebuli, to zawsze lepiej ją zamrozić niż zmarnować. Mrożoną cebulę – nawet jeśli straci kształt – wykorzystacie w różnego rodzaju daniach z warzywami, farszach oraz sosach.

Jak zamrozić cebulę?

Cebulę przed zamrożeniem należy obrać, opłukać i dokładnie osuszyć, żeby miała jak najmniej wody. Następnie należy ją pokroić w kostkę lub w piórka. Nie zaleca się mrozić cebuli w całości, dlatego że po rozmrożeniu trudno będzie ją rozdrobnić w pożądany sposób. Do mrożenia najlepiej wykorzystać strunowe woreczki lub plastikowe pojemniki.

  • Czy można zamrozić surową cebulę? Jak najbardziej, ale lepszy efekt uzyskacie po wcześniejszym zblanszowaniu.
  • Czy można zamrozić smażoną cebulę? Tak, mrożona podsmażona cebulka może być wykorzystana do sosów, zup, dań głównych i potraw jednogarnkowych.

Czy można mrozić szczypior z cebuli? Można – mrożenie szczypiorku to świetny sposób przechowania go na zimę.