Czy oscypki można mrozić? Mrożenie oscypków
Kto z nas nie lubi smaku oraz zapachu sera? To jedna z najlepszych rzeczy i to do takiej potęgi, że niektóre kuchnie całe swoje narodowe jedzenie wiążą z serem. Z pewnością, gdy myślicie o górach to na myśl przychodzi Wam oscypek – nic zresztą dziwnego! Ale co, jeśli nakupiliście go za dużo? Czy oscypki można mrozić? Sprawdźcie w naszym artykule!
Mrożenie oscypków – czy warto?
Jeśli zastanawiacie się, czy oscypki można zamrozić, to radośnie i głośno oznajmiamy, że jak najbardziej! Mrożenie oscypków pozwala nie tylko na dłuższe przechowanie tego wspaniałego smaku, ale również dostarcza nowych doznań smakowych, gdyż mrożony oscypek zachowuje się nieco inaczej niż ten świeży.
Jeśli chodzi o oscypek, mrożenie go jest naprawdę proste. Możecie zamrozić go w opakowaniu, w którym go kupiliście, a następnie w odpowiednim momencie wyciągnąć z zamrażarki i rozmrozić – najlepiej dzień wcześniej w lodówce. Dzięki temu zachowa swój smak oraz teksturę, a wy będziecie mogli cieszyć się nim nawet po długim czasie od właściwego zakupu.
Najlepsze przepisy z oscypkami
Zastanawiacie się do czego użyć oscypki? Otóż jest wiele przepisów, który wykorzystują ten ser o wyrazistym smaku i zapachu. Warto mieć go pod ręką (w lodówce lub w zamrażarce), bo nigdy nie wiadomo do czego może Wam się przydać! Oscypek świetnie sprawdzi się w towarzystwie rozmaitych mięs oraz ryb, ale dobrze jest go podjeść nawet samego! Koniecznie sprawdźcie przepis na eskalopki z oscypkiem i szczypiorkiem lub na placki ziemniaczane z żurawiną i oscypkiem. Smacznego!
Komentarze (0)