Ser capreggio – z czym jeść? Do czego będzie najlepszy?
Sprawdźcie, jak podawać ser capreggio, z czym jeść ten włoski serek i jak pomysłowo wykorzystać go w kuchni.
Sos capreggio – z czym jeść ten przysmak?
Capreggio to rodzaj białego serka typu włoskiego, powstający z pasteryzowanej serwatki, śmietanki oraz mleka. Capreggio przypomina w smaku i konsystencji twaróg, ale ma zwartą strukturę, przez co świetnie pasuje do różnego rodzaju sałatek.
Jak wykorzystać capreggio? Do czego zastosować ten ser? Możecie użyć go do sałatki brokułowej z sosem czosnkowym, do naleśników z serem i szpinakiem oraz do pierogów z serem i do przystawek. Z tym serkiem doskonale smakują też pasty do kanapek oraz carpaccio z burakiem. Capreggio z powodzeniem możecie też zapiec w piekarniku albo usmażyć na patelni w wersji sauté lub w panierce. Włoski serek często jest też krojony w plastry i podawany na kanapkach lub dodawany do owsianek.
Capreggio – do czego podawać?
Do czego ser capreggio w menu na przyjęcie? Włoski serek z serwatki i mleka może być składnikiem deski serów lub sałatki z pomidorkami koktajlowymi i winogronami. Capreggio doskonale smakuje też uwędzony z dodatkiem aromatycznych przypraw. Serki typu capreggio pasują nawet do makaronu na słodko z serem i cynamonem – w takim przepisie pokruszony serek zastępuje zwyczajny ser twarogowy i nadaje daniu oryginalnego charakteru. Na bazie capreggio doskonale udaje się też masa twarogowa do tartinek i krakersów. Ser będzie pasował nawet do różnych sałat, np. do miksu warzyw na grilla jako alternatywa dla sera feta lub wędzonego sera twarogowego.
Komentarze (0)