Czym zastąpić kaszę mannę? Co zamiast niej do kopytek czy do ciasta?
Zobaczcie, czym zastąpić kaszę mannę w wypiekach i daniach mącznych. Jeśli brakło wam kaszy manny, możecie zastosować jeden z zamienników i uzyskać bardzo podobny, a czasami nawet identyczny efekt.
Co zamiast kaszy manny w wypiekach?
Planujecie przygotowanie pulpetów, ciasta lub knedli z kaszą manną, ale nagle wam jej zabrakło? Czym zastąpić kaszę mannę? Możecie użyć zamiast niej bułki tartej lub kaszki kukurydzianej. Doskonałym zamiennikiem kaszy manny są też otręby lub mielone orzechy laskowe. Dodatek orzechów zmieni smak ciasta, ale pozwoli uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję i zapobiegnie rozlewaniu się masy. Orzechami można zastąpić też część kaszy manny w ciasteczkach.
- Czym zastąpić kaszę mannę w makowcu? Najlepiej dodać większą porcję orzechów – w makowcu lub roladzie makowej będą jak znalazł, a jednocześnie zagęszczą masę. Do zagęszczenia farszu możecie użyć też większej ilości maku. Nie zaszkodzi też dodatek bułki tartej – nie powinna być wyczuwalna, a wspaniale zagęści masę.
- Co zamiast kaszy manny do sernika? Niewielki dodatek bułki tartej powinien rozwiązać problem. Ewentualnie możecie dodać trochę mąki ziemniaczanej.
Co zamiast kaszy manny do ciasta na dania mączne?
Co zamiast kaszy manny do kopytek lub innych klusek? Możecie wykorzystać grysik błyskawiczny, tzw. krupiczkę – nie trzeba jej gotować i jest niewyczuwalna. Kaszę mannę możecie też zastąpić kaszą jaglaną. Taki dodatek sprawi, że ciasta będą lepiej trzymały kształt i nawet te delikatniejsze nie rozpadną się tak łatwo.
Komentarze (0)