Eton mess – co to jest?

Jak powstaje eton mess? Co to jest i skąd się wywodzi? Sprawdź, czym jest jeden z najpopularniejszych deserów kuchni brytyjskiej. Eton mess to słodki przysmak, który zachwyca prostotą i efektownym wyglądem.

Eton mess – co to jest za potrawa?

Co to jest eton mess? To tradycyjny deser z truskawek, śmietany i bezy znany już od XIX wieku. Pierwsza wzmianka o eton mess pochodzi z 1893 roku i została odnotowana przez historyka Arthura Beavana, który twierdził, że ten deser zaserwowano królowej Wiktorii. Jeśli wierzyć przekazom, eton mess opracowano podczas meczu krykieta rozgrywanego między szkołami Harrow i Eton College. Według innej legendy powstał przez przypadek podczas meczu krykieta, kiedy pies rasy labrador przewrócił kosz z deserem Pavlova. Uczniom nie przeszkadzało jednak, że słodkości zostały pokruszone i mimo wszystko chętnie wszystko zjedli. Jaka jest prawda, tego pewnie nigdy się nie dowiemy, ale jedno jest pewne – eton mess w Wielkiej Brytanii zna chyba każdy.

Co to jest eton mess?

Jak przygotowuje się eton mess? Co to jest za specjał i co zawiera? Do zrobienia deseru potrzebne są cukier, białka jaj, rozdrobnione truskawki, dżem truskawkowy, bezy i śmietana. Bezy miesza się z bitą śmietaną i truskawkami, a następnie polewa dżemem truskawkowym. Deser można też przygotować z innymi owocami, np. z malinami, jagodami lub kiwi. Eton mess zwykle serwuje się w pucharkach do lodów jako wspaniałą propozycję na deser po świątecznym obiedzie lub jako składnik słodkiego stołu na przyjęciu.