Granita – co to jest? Jak zrobić ją w domu?

Jednym z mało znanych, aczkolwiek interesujących mrożonych deserów, jest granita. Co to jest za deser, skąd się wywodzi i jak go przygotować we własnej kuchni? Sprawdźcie, jak zrobić granitę z lodu i z soku owocowego.

Granita – co to jest za deser?

Co to jest granita? To deser popularny we Włoszech, szczególnie na Sycylii. Granita jest mrożonym deserem powstającym z soków owocowych, a czasami też z dodatkiem kawy. Jak zrobić granitę w domu? Granitę najczęściej przygotowuje się z soku z pomarańczy lub cytrynowego. Ten deser może przypominać sorbet lub kreatywny deser lodowy, ale różni się od niego ziarnistą strukturą, co ma odzwierciedlenie również w nazwie, gdyż słowo granire oznacza w języku włoskim „formować ziarna”.

Oryginalna granita przygotowywana na Sycylii powstaje z wody, soku z cytryny oraz cukru, i jest podawana z briosi – małą słodką bułeczką, a taki zestaw nosi nazwę a granita ca’ briosi. Ciekawostką na temat tego deseru jest fakt, że wykorzystywany w nim lód kiedyś sprowadzano ze zboczy wulkanu Etna lub z okolicznych gór, a jego transportem zajmowali się specjalni robotnicy nazywani nevari.

Jak zrobić granitę z soku?

Jak zrobić granitę dla siebie lub swoich gości na imprezę? Przygotujcie dowolny sok owocowy: pomarańczowy, cytrynowy lub grejpfrutowy, lód i cukier, ewentualnie ksylitol lub erytrytol. Zaparzcie też mocną kawę. Do wody dodajcie cukier i gotujcie całość ok. 10 minut, aż mieszanina zgęstnieje, a następnie odstawcie ją do wystudzenia. Do wody z cukrem dodajcie sok owocowy, a następnie wstawcie mieszankę do zamrażarki na kilka godzin. Co ok. 30 minut granitę należy przemieszać widelcem.