Jak długo mrozić aronię? Ile czasu można to robić?

Mrożenie aronii jest dobrym rozwiązaniem ze względu na znaczną poprawę smaku i większą możliwość zastosowania tych cierpkich owoców. Sprawdźcie, jak długo trzeba mrozić aronię i w jakich warunkach to robić. Podpowiadamy, ile mrozić aronię.

Mrożenie aronii – jak długo mrozić aronię?

Owoce aronii mają goryczkowy posmak i przez to trudno ich użyć w przepisach na słodkości. Mrożenie aronii pozwala usunąć część tej goryczki, dzięki czemu owoce stają się smaczniejsze. Ile czasu mrozić aronię, żeby osiągnąć odpowiedni efekt? Jak długo mrozić aronię na sok? Aronia przeznaczona na sok, kompot, koktajl czy konfiturę powinna być przemrożona przez przynajmniej 24 godziny, a najlepiej przez 48-72 godziny. Niekiedy można się też spotkać z informacją, że aronia wymaga aż 7 dni mrożenia, a nawet dwóch tygodni.

Jak długo można mrozić aronię? Owoce mogą być przechowywane w zamrażarce maksymalnie przez 6 miesięcy, a lepiej byłoby zużyć je w 3-4 miesiące.

Jak mrozić aronię na sok lub konfiturę?

Czy aronię można mrozić z szypułkami, czy wcześniej trzeba ją dokładnie oczyścić? Usunięcie szypułek będzie zdecydowanie lepszym pomysłem – skróci to czas późniejszego przygotowania aronii i ułatwi obchodzenie się z owocami. Aronię można mrozić w jednoporcjowych pojemnikach lub w woreczkach do zamrażania. Jeśli macie dużo owoców, najłatwiej będzie je mrozić w większych pudełkach.

Pamiętajcie, że proces mrożenia nie usuwa całkowicie cierpkiego smaku, ale łagodzi go na tyle, że dania i domowe przetwory z owocami aronii nie wymagają aż tak dużego dodatku substancji słodzących.