Jak długo wędzić serki typu włoskiego? Ile czasu?

Sprawdźcie, jak długo wędzić serki typu włoskiego w domowej wędzarni. Przygotowanie wybornych serów wymaga znajomości zaledwie kilku podstawowych zasad.

Jak długo wędzić serki typu włoskiego?

Ile czasu wędzić ser typu włoskiego? Serki wędzi się ok. 4-5 godzin, a temperatura w wędzarni powinna wynosić 45-55°C. Czas wędzenia jest każdorazowo zależny od wielkości serków. Jeśli będą większe, mogą potrzebować nawet 5-6 godzin. Kontrolowanie warunków obróbki jest niezwykle istotne w całym procesie, szczególnie, że każdy typ sera wymaga innych zakresów temperatur, a te mają wpływ na ostateczną jakość domowych specjałów.

Ser typu włoskiego – jak wędzić?

Prawidłowo przeprowadzony proces wędzenia mozzarelli lub capri jest kluczem do uzyskania dobrej jakości produktów. Pierwszym krokiem powinno być dokładne osuszenie serków i obtoczenie ich w przyprawach, np. w kawałkach suszonych pomidorów, słodkiej papryce, czosnku, oregano i mielonym pieprzu. Ser można też wędzić bez przypraw – będzie miał wtedy bardzo neutralny smak i łatwo skomponuje się ze składnikami sałatki.

Kolejnym krokiem jest ułożenie serków na półce wędzarni przy zachowaniu odpowiednio dużych odstępów. Można je ułożyć bezpośrednio na półeczce lub wcześniej umieścić w siatce wędliniarskiej i lekko ją ścisnąć, dzięki czemu na powierzchni powstanie dekoracyjna kratka.

Wędzone serki typu włoskiego mogą być składnikiem deski przekąsek, ale też sałatki z pomidorkami koktajlowymi, winogronem i miksem sałat. Dodacie je również do koreczków i tartinek na piknik lub imprezę w ogrodzie.