Jak mrozić wiśnie z pestkami, a jak bez? Czy można to robić?
Dzięki mrożeniu wiśni można się cieszyć smakiem dojrzałych słodkich owoców nawet w środku zimy. Jak mrozić wiśnie, żeby zachowały kolor, smak i konsystencję? Sprawdźcie, czy wiśnie można mrozić z pestkami.
Jak mrozić wiśnie z pestkami?
Do mrożenia wykorzystuje się wyłącznie zdrowe dojrzałe owoce wiśni pozbawione szypułek. Dyskusyjne może być natomiast mrożenie wiśni z pestkami. Czy można mrozić wiśnie z pestkami? Teoretycznie tak, ale w praktyce może to być problematyczne. Usunięcie pestek z rozmrożonych owoców bywa dość trudne z uwagi na zmienioną konsystencję wiśni – z owoców pryska sok i łatwiej je zgnieść.
Jeśli jednak chcecie zdecydować się na mrożenie wiśni z pestkami, należy wcześniej dokładnie umyć, a następnie osuszyć owoce papierowym ręcznikiem i włożyć je do specjalnego pojemnika do mrożenia żywności lub do woreczka strunowego i zamrozić tak szybko, jak to możliwe. Żeby ustrzec się posklejania owoców, można zamrozić wiśnie rozłożone na tacy.
Mrożenie wiśni z pestkami czy bez – co będzie lepsze? Wszystko zależy od indywidualnych preferencji oraz dostępnego czasu. W większości przypadków wygodniejsze będzie wydrylowanie wiśni przed mrożeniem – po rozmrożeniu możecie je od razu użyć do ciast, tortów i deserów.
Mrożenie wiśni bez pestek
Mrożenie wiśni pozbawionych pestek przebiega dokładnie tak samo jak owoców z pestkami, ale wcześniej wiśnie trzeba wydrylować. Jeśli nie macie specjalnej drylownicy do wiśni, dobrze sprawdzi się butelka i wykałaczka. Każdą wiśnię należy położyć na szyjce butelki, a następnie wykałaczką wepchnąć pestkę do środka.
Komentarze (0)