Wiśnie i czereśnie to letnie owoce, które są dostępne stosunkowo krótko, dlatego często używa się ich do zrobienia różnorodnych przetworów. Kompoty, dżemy i konfitury pozwalają na dłużej zatrzymać wyśmienity smak owoców. Zanim przystąpimy do gotowania, konieczne jest pozbawienie ich pestek. Drylowanie wiśni nie musi sprawiać dużo kłopotów. Podpowiadamy, jak szybko i sprawnie wydrylować czereśnie oraz wiśnie.

Wiśnie kontra czereśnie – czym się różnią?

Zarówno wiśnie, jak i czereśnie są chętnie wykorzystywanym składnikiem deserów. Doskonale pasują do mięs jako wykwintne uzupełnienie dania. Najczęściej znajdują jednak zastosowanie w dżemach, konfiturach, sokach, kompotach i nalewkach. Jak je odróżnić? Wiśnie cechują się ciemniejszą barwą i mniejszym rozmiarem. Są również bardziej kwaśne niż czereśnie. Skoro podstawy mamy za sobą, czas przejść do działania. Jak drylować wiśnie?

Dla miłośników wiśni – drylownica

Jeśli wiśnie i czereśnie to jeden z waszych ulubionych przysmaków, drylownica okaże się sprzętem niezastąpionym. Najmniej miejsca w szufladach zajmują drylownice ręczne, które można porównać do wyciskarki do czosnku, ale z drylowaniem wiśni i czereśni radzą sobie równie dobrze co bardziej skomplikowane urządzenia. Dobrze sprawdzają się też większe modele wyposażone z pojemnik na niechciane pestki. W przypadku tego typu drylownic wystarczy jeden ruch, by wydrylować czereśnie i skutecznie usunąć pestkę z owocu. Drylowane wiśnie i czereśnie zachowają swój kształt, a w kuchni nie zrobi się niepotrzebny bałagan. Co jednak począć, jeśli nie dysponujecie tego rodzaju akcesoriami? Jak drylować wiśnie bez drylownicy i czy jest to w ogóle możliwe?

Jak wydrylować wiśnie – praktyczne triki

Warto wiedzieć, że z usuwaniem pestek można poradzić sobie przy użyciu przedmiotów, które znajdują się w większości domów. Co przyda się do drylowania wiśni bez drylownicy?

  • Butelka z wąskim gwintem oraz słomka, patyczek do szaszłyków albo pałeczka do ryżu. Jak drylować wiśnie z użyciem tych przyborów? Wiśnię lub czereśnię ułóżcie na gwincie butelki, miejscem po szypułce skierowanym ku górze. Słomką lub patyczkiem naciśnijcie jej środek, a pestka wpadnie do wnętrza butelki.
  • Pęseta. Do tej pory najczęściej używaliście jej w trakcie domowych zabiegów kosmetycznych? Nadaje się doskonale do usuwania pestek. Pęsetę włóżcie do środka owocu, chwyćcie pestkę i wyjmijcie. Jeśli nie dysponujecie małą pęsetą, możecie zastąpić ją wsuwką do włosów, którą wystarczy delikatnie rozchylić, by móc bez problemu wydrylować wiśnie i czereśnie.
  • Szpryca do dekorowania ciast. Zapewne posiada ją każdy miłośnik wypieków. Twarda końcówka bardzo dobrze nadaje się do wydobywania pestek.
  • Łyżeczka. To rozwiązanie dla kuchennych minimalistów. Wybierzcie najmniejszą dostępną opcję i przy jej pomocy ostrożnie usuńcie pestki.
  • Nóż. Jego też raczej nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Niewielkim nożem można łatwo wykroić pestki z wnętrza wiśni lub czereśni.

Wisienka na torcie – pomysły na dania z owocami

Wiśnie i czereśnie zachwycają nie tylko smakiem, ale również pięknie prezentują się jako ozdoba dań. Macie ochotę na coś słodkiego? W serniku na biszkoptach nie może zabraknąć drylowanych wiśni, których kolor fantastycznie kontrastuje z jasną masą serową. Apetyczne naleśniki z wiśniami można podawać w trakcie proszonego podwieczorku. Nie samym deserem kucharz żyje! Na ruszcie ułóżcie koktajlowe szaszłyczki z sosem słodko-ostrym, a wasze przyjęcie w ogrodzie na długo zapadnie w pamięć. Co powiecie na orientalny akcent w codziennym menu? Chińska sałatka z indyka, w której mieszają się owocowe, warzywne i mięsne składniki miło was zaskoczy. Jeśli potrzebujecie naprawdę eleganckiego przepisu, zainspirujcie się piersiami z kaczki wędzonymi w herbacie earl grey – palce lizać! W kuchni przydadzą się nie tylko świeże lub kandyzowane owoce, ale także wiśniowy sok, oczywiście po wcześniejszym drylowaniu wiśni. Wykorzystacie go w recepturze barszczu na zakwasie. Smacznego!