Słodkie wiśnie kandyzowane to idealny dodatek do ciast, tortów i lodów podawanych w ozdobnych pucharkach. Tak naprawdę tylko od inwencji kucharza zależy, jak zostaną wykorzystane. Świetnie smakują także solo – jako małe co nieco, które doskonale zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Przedstawiamy przepis na wiśnie kandyzowane, dzięki któremu nie będziecie już szukać tego produktu na sklepowych półkach.
Zalety kandyzowanych wiśni
W przeciwieństwie do wiśni w syropie, są dość twarde i nie puszczają soku o intensywnym kolorze, co mogłoby być problemem, gdy zależy nam na estetycznym wyglądzie kremów i mas do domowych wypieków. Nie trzeba martwić się o plamy na ubraniach czy obrusie, kiedy postanowimy uczynić z nich samodzielną przekąskę między posiłkami.
Wiśnie kandyzowane – jak zrobić?
Do samodzielnego przygotowania tego smakołyku potrzeba:
- 1 kg wiśni,
- 1,25 kg cukru (około 6 szklanek),
- 0,5 l wody.
Przygotowanie – instrukcja:
- Umyte wiśnie należy ostrożnie wydrylować. Ważne jest, by owoce zachowały swój pierwotny kształt. Można ułożyć je na sicie, by odsączyć wiśnie z soku, wydobywającego się wskutek wyjmowania pestek.
- Do dużego garnka przełożyć wodę i cukier, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość powinna lekko zgęstnieć.
- Delikatnie wrzucić wiśnie do syropu. Można to robić partiami, by owoce nie uszkodziły się.
- Gotowanie potrwa około 30 minut. Od czasu do czasu wiśnie w syropie należy przemieszać – bez gwałtownych manewrów. Jeszcze lepszym sposobem na uniknięcie przypalenia jest potrząsanie naczyniem niezbyt szybkimi, okrężnymi ruchami.
- Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilkanaście godzin – najlepiej na całą noc.
- Ponownie gotować wiśnie przez 20-30 minut – do momentu, aż owoce staną się szkliste.
- Wiśnie odsączyć z syropu, w którym się gotowały i wysuszyć. Do ostatniego etapu przyda się suszarka na owoce, ale równie dobrze wiśnie można suszyć w piekarniku na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze około 50°C. W międzyczasie warto odwracać je, by wysuszyły się równomiernie.
- Owoce nadają się do użytku od razu po ostudzeniu. Wiśnie można także przełożyć do słoików.
Wiśnie kandyzowane – przepisy na ich smaczne zastosowanie
W wiśniach kandyzowanych wyczujecie zarówno słodkie, jak i kwaśne nuty, więc potrawy przygotowane z ich udziałem z pewnością nie będą nijakie. Pierwszorzędnie pasują zarówno do deserowych florentynek migdałowo-wiśniowych, jak i do koktajlowych szaszłyczków z sosem słodko-ostrym, w którym owoce zestawione zostały z boczkiem i pikantną chili. Pamiętajcie, by uwzględnić je także w przepisie na zupę z brządu. Potrawa wywodząca się z kuchni kaszubskiej posmakuje wszystkim miłośnikom niebanalnych smaków, niezależnie od miejsca zamieszkania.
Kandyzowane owoce bez oporów można wykorzystać w przepisie na korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie. Kulinarne eksperymenty każdemu wyjdą na dobre (i smaczne!). Suszone wiśnie sprawdzają się także w przypadku trufli czekoladowych, które bardzo stylowo prezentują się na talerzach w porze deseru. Udekorujcie nimi gruszkowy smakołyk z lodami i cieszcie się owocowym frykasem o wyjątkowo kuszącym wyglądzie.
Komentarze (0)