Słodkie wiśnie kandyzowane to idealny dodatek do ciast, tortów i lodów podawanych w ozdobnych pucharkach. Tak naprawdę tylko od inwencji kucharza zależy, jak zostaną wykorzystane. Świetnie smakują także solo – jako małe co nieco, które doskonale zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Przedstawiamy przepis na wiśnie kandyzowane, dzięki któremu nie będziecie już szukać tego produktu na sklepowych półkach.

Zalety kandyzowanych wiśni

W przeciwieństwie do wiśni w syropie, są dość twarde i nie puszczają soku o intensywnym kolorze, co mogłoby być problemem, gdy zależy nam na estetycznym wyglądzie kremów i mas do domowych wypieków. Nie trzeba martwić się o plamy na ubraniach czy obrusie, kiedy postanowimy uczynić z nich samodzielną przekąskę między posiłkami.

Wiśnie kandyzowane – jak zrobić?

Do samodzielnego przygotowania tego smakołyku potrzeba:

- 1 kg wiśni,

- 1,25 kg cukru (około 6 szklanek),

- 0,5 l wody.

Przygotowanie – instrukcja:

  1. Umyte wiśnie należy ostrożnie wydrylować. Ważne jest, by owoce zachowały swój pierwotny kształt. Można ułożyć je na sicie, by odsączyć wiśnie z soku, wydobywającego się wskutek wyjmowania pestek.
  2. Do dużego garnka przełożyć wodę i cukier, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Całość powinna lekko zgęstnieć.
  3. Delikatnie wrzucić wiśnie do syropu. Można to robić partiami, by owoce nie uszkodziły się.
  4. Gotowanie potrwa około 30 minut. Od czasu do czasu wiśnie w syropie należy przemieszać – bez gwałtownych manewrów. Jeszcze lepszym sposobem na uniknięcie przypalenia jest potrząsanie naczyniem niezbyt szybkimi, okrężnymi ruchami.
  5. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na kilkanaście godzin – najlepiej na całą noc.
  6. Ponownie gotować wiśnie przez 20-30 minut – do momentu, aż owoce staną się szkliste.
  7. Wiśnie odsączyć z syropu, w którym się gotowały i wysuszyć. Do ostatniego etapu przyda się suszarka na owoce, ale równie dobrze wiśnie można suszyć w piekarniku na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze około 50°C. W międzyczasie warto odwracać je, by wysuszyły się równomiernie.
  8. Owoce nadają się do użytku od razu po ostudzeniu. Wiśnie można także przełożyć do słoików.

Wiśnie kandyzowane – przepisy na ich smaczne zastosowanie

W wiśniach kandyzowanych wyczujecie zarówno słodkie, jak i kwaśne nuty, więc potrawy przygotowane z ich udziałem z pewnością nie będą nijakie. Pierwszorzędnie pasują zarówno do deserowych florentynek migdałowo-wiśniowych, jak i do koktajlowych szaszłyczków z sosem słodko-ostrym, w którym owoce zestawione zostały z boczkiem i pikantną chili. Pamiętajcie, by uwzględnić je także w przepisie na zupę z brządu. Potrawa wywodząca się z kuchni kaszubskiej posmakuje wszystkim miłośnikom niebanalnych smaków, niezależnie od miejsca zamieszkania.

Kandyzowane owoce bez oporów można wykorzystać w przepisie na korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie. Kulinarne eksperymenty każdemu wyjdą na dobre (i smaczne!). Suszone wiśnie sprawdzają się także w przypadku trufli czekoladowych, które bardzo stylowo prezentują się na talerzach w porze deseru. Udekorujcie nimi gruszkowy smakołyk z lodami i cieszcie się owocowym frykasem o wyjątkowo kuszącym wyglądzie.