Jak podgrzać carbonarę? Czy można to robić?

Przygotowaliście sos spaghetti na bazie boczku oraz śmietany i zastanawiacie się, jak podgrzać carbonarę, żeby była równie smaczna, jak świeża? Sposobów jest kilka.

Jak podgrzać carbonarę?

Czy można podgrzać carbonarę? Jak najbardziej, ale trzeba wiedzieć, jak to poprawnie robić. Sos carbonara bez makaronu najlepiej podgrzewać na małym ogniu w garnku lub w rondelku. Jeśli jest bardzo gęsty, przed podgrzewaniem dodajcie do niego trochę wody. Istotne, by cały czas mieszać zawartość garnka podczas podgrzewania, bo sos bardzo łatwo się przypala.

Do podgrzewania sosu spaghetti carbonara możecie też wykorzystać piekarnik. Danie należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć pokrywką lub folią aluminiową, a następnie ustawić temperaturę 100-150°C i termoobieg na 10-15 minut. Podgrzana carbonara smakuje niemalże tak samo jak świeża, ale może nieco zgęstnieć, więc czasami będzie trzeba dodać do sosu odrobinę wody lub śmietanki.

Czy carbonarę można podgrzać w mikrofalówce?

Jeśli chcecie podgrzewać sos carbonara w mikrofali, najlepiej przełożyć go do żaroodpornego naczynia lub specjalnego plastikowego pojemnika przeznaczonego do użycia w kuchence, a następnie podgrzewać przez 2-3 minuty. Najważniejsze, by nie robić tego bez przykrycia, bo powierzchnia sosu może wyschnąć.

Jak podgrzać spaghetti carbonara, kiedy składniki zostały już połączone? Dokładnie tak samo, ale pamiętajcie, żeby makaron był całkowicie zalany jasnym sosem. Jeśli będzie go zbyt mało, nieestetycznie zaschnie, a nawet zżółknie.