Jak przyrządzić brokuł na surowo? Jak jeść surowy brokuł?
Sprawdźcie, jak przyrządzić brokuł na surowo w kilku różnych wersjach. Brokuły nie wymagają obróbki termicznej – równie dobrze można je jeść na świeżo.
Jak przyrządzić brokuł na surowo i go polubić?
Czy brokuł można jeść surowy? Jak najbardziej, a co najważniejsze, możecie go podawać na wiele rozmaitych sposobów. Jak przyrządzić brokuł na surowo? Pierwszą propozycją jest kolorowa sałatka z brokułów, cebuli, czerwonej papryki, jabłek, konserwowanej kukurydzy, pestek słonecznika oraz oliwy i niewielkiej ilości miodu. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie doprawić do smaku i schłodzić.
Brokuły możecie też jeść samodzielnie. Dokładnie umyte, podzielone na różyczki lub mocniej rozdrobnione posypcie solą, żeby zmiękły i zaserwujcie jako warzywny dodatek do obiadu. Startego surowego brokuła możecie użyć też jako składnika zimnego sosu na bazie jogurtu naturalnego, a także podawać z dipem jak seler naciowy.
Jak jeść brokuły na surowo?
Surowe brokuły bywają też serwowane w postaci różyczek lub pokrojone na grubsze plasterki. Brokułowe plastry z powodzeniem sprawdzą się do dekorowania kanapek, sałatek z majonezem, faszerowanych warzyw lub półmisków z wędlinami.
Jak jeszcze można wykorzystać surowe brokuły? Ciekawym pomysłem jest rozdrobnienie brokuła za pomocą siekacza do warzyw lub malaksera, a następnie wymieszanie go z sosem czosnkowym lub śmietaną 12% i przyprawienie czosnkiem granulowanym oraz pieprzem. Taka prosta surówka będzie idealna na imprezę i jako dodatek do dań głównych.
Komentarze (0)