Jak suszyć czosnek niedźwiedzi w piekarniku?
Czosnek niedźwiedzi to przyprawa, która musi być obecna w Waszej kuchni. Nie trzeba kupować czosnku w opakowaniach, możecie sami uprawiać go w ogródku, a najlepiej smakuje po wysuszeniu. Jak suszyć liście czosnku niedźwiedziego? Sprawdźcie nasze porady!
Jak suszyć czosnek niedźwiedzi?
Jedną z najlepszych metod na przygotowanie przyprawy z czosnku jest poddanie jej procesowi suszenia. W tym wypadku najlepiej sprawdzą się: piekarnik, suszarka do grzybów lub grzejnik. Czy wiecie, jak suszyć czosnek, by smakował najlepiej? Do suszenia zdecydowanie warto wybrać duże i świeże liście czosnku, bez uszkodzeń i to zaraz po ich zebraniu. Jak suszyć czosnek niedźwiedzi w piekarniku? Wybrane liście czosnku rozłóżcie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Sprawdźcie, by liście nie przylegały do siebie i miały odpowiednią przestrzeń między sobą. Następnie wsadźcie je do piekarnika nagrzanego do 50°C z termoobiegiem. Sprawdzajcie piekarnik co 10 minut i uchylajcie go, by pozbyć się wilgoci. Wasza przyprawa będzie gotowa, gdy liście pokruszą się w Waszej dłoni.
Czosnek niedźwiedzi w kuchni – zastosowania
To niezwykle aromatyczna przyprawa, którą warto mieć zawsze pod ręką! Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości wyjątkowym jedzeniem, koniecznie dodajcie do niego czosnek niedźwiedzi, który podkreśli smak dań swoim wyraźnym i ostrym aromatem. Przygotujcie pastę z czosnku niedźwiedziego lub chrupiące placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i łososiem. Ta roślina świetnie sprawdzi również się na śniadaniu w jajecznicy z czosnkiem niedźwiedzim. Miłego eksperymentowania!
Komentarze (0)