Jak wędzić kiełbasę w piekarniku?

Sprawdźcie, jak wędzić kiełbasę w piekarniku, żeby przygotować domową wspaniałą wędlinę bez konieczności dysponowania wędzarnią. Pieczona kiełbasa różni się smakiem i zapachem od wędzonej, ale warto jej spróbować.

Jak wędzić kiełbasę w piekarniku i uzyskać aromatyczną wędlinę?

Pieczone kiełbasy są prawdziwym hitem i co najważniejsze, można je przygotować nawet w najmniejszej kuchni w bloku. Wystarczy tylko własnoręcznie przygotowana lub biała kiełbasa, piekarnik, trochę wolnego czasu i cierpliwości. Kiełbasa wędzona w piekarniku to wspaniała propozycja na imprezę oraz święta Bożego Narodzenia, ale możecie zaserwować ją również na Wielkanoc i podczas domowych przyjęć.

Jak wędzić kiełbasę w piekarniku? To bardzo proste. Kiełbasę przygotujcie według wybranej receptury, a następnie wyłóżcie na blachę do pieczenia i ustawcie temperaturę 90°C oraz grzanie góra-dół lub termoobieg. Następnie pieczcie kiełbasę do momentu, aż osiągnie wewnątrz temperaturę ok. 70°C. Kiełbasę możecie też piec w temperaturze 50-60°C przez 2,5-3 godziny.

Kiełbasa wędzona pieczona w piekarniku w folii

Grubsze wędliny w typie kiełbasy krakowskiej możecie piec zawinięte w folię aluminiową. Zwykle trzeba to robić przez około godzinę w temperaturze 200°C, a po upływie tego czasu otworzyć piekarnik i pozostawić w nim wędlinę do wystygnięcia. Na kilkanaście minut przed zakończeniem procesu pieczenia możecie też zdjąć folię, żeby wierzch kiełbasy apetycznie się zarumienił. Tak przygotowaną wędlinę z powodzeniem użyjecie do bigosu, zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą lub forszmaku.