Jak wysuszyć pomarańcze, żeby nie ściemniały?

Suszone cytrusy mają wiele zastosowań – jak wysuszyć pomarańcze, żeby stały się ozdobą, dodatkiem do herbaty lub wypełniały dom swoim aromatem? Podpowiadamy! Pachnące plastry nie tylko przepięknie wyglądają na choince. Mogą być także ciekawym elementem ozdobnym podczas pakowania prezentów. Aby jednak tak było, warto wiedzieć, jak suszyć pomarańcze we właściwy sposób. Odpowiednia technika pozwoli zachować ich walory, a dekoracje olśnią swoim wyglądem. Sprawdźcie, jak w naturalny sposób można wykonać zjawiskowe dekoracje z suszonych plastrów pomarańczy!

W zgodzie z naturą – jak stworzyć niepowtarzalną choinkę?

Święta kojarzą się szczególnie z pięknym aromatem. Nie chodzi tylko o potrawy, które w tym czasie królują na stołach, ale i o świąteczne drzewko. Czy może być coś równie magicznego niż zapach świerku, roztaczający się po domu? Może! To właśnie suszone pomarańcze, które będą go dopełniać. Stworzą one cudowny klimat w tym niezwykłym czasie. Jak suszyć pomarańcze na choinkę? Wybierzcie te, które mają cieńszą skórkę. Następnie wystarczy pokroić je w niezbyt grube plastry, a następnie ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia tak, aby się nie stykały. Teraz są już gotowe, żeby trafić do piekarnika.

W jaki sposób suszyć pomarańcze w piekarniku?

Najlepiej jest suszyć pomarańcze w dość niskiej temperaturze. W końcu waszym celem jest je wysuszyć, a nie upiec. Idealną temperaturą będzie zatem ok. 70-80°C w piekarniku z termoobiegiem. Plastry owoców będą potrzebowały co najmniej dwóch godzin, żeby stać się aromatyczną ozdobą choinkową.

Oprócz zapachu ważny jest także wygląd owoców. Mogą pojawić się obawy, że będzie on daleki od wymarzonego. Jak suszyć pomarańcze, żeby nie ściemniały? To właśnie zbyt wysoka temperatura może sprawić, że zmienią swoją barwę. Aby zapobiec ściemnianiu cytrusowych dekoracji, można także lekko uchylić drzwiczki piekarnika podczas ich suszenia lub wcześniej zblanszować.

Dekoracje z suszonych pomarańczy – jak je przechowywać?

Oprócz naturalnych, pachnących ozdób choinkowych, suszone pomarańcze można wykorzystać do dekoracji świątecznego stołu lub wykonania świerkowych wieńców. Ozdobne słoje lub lampiony również pomogą stworzyć niezwykły klimat w domu. Wiecie już, jak zrobić suszone pomarańcze do dekoracji. Czy jednak po świętach będzie trzeba je wyrzucić? Wbrew pozorom, wcale nie! Aby zachować te suszone cuda na dłużej, wystarczy, że będziecie przechowywać je w papierowych torebkach lub w tekturowych pudełkach. Dzięki temu za rok znów będą gotowe do ponownego użycia.

Aromat suszonych pomarańczy w rozgrzewających napojach

Niewykorzystane do ozdób suszone cytrusy mogą stać się znakomitym dodatkiem do zimowych napojów. Rozgrzewająca świąteczna herbata z suszonymi owocami doskonale się sprawdzi podczas chłodnych wieczorów. Domowy grzaniec z czerwonego wina, z goździkami i imbirem będzie hitem zarówno podczas sylwestrowego przyjęcia, jak i seansu filmowego pod ciepłym kocem. Jak suszyć pomarańcze do herbaty? W taki sam sposób, w jaki przygotowujecie je do świątecznych dekoracji. Podczas suszenia w piekarniku, warto także obracać je kilkakrotnie w trakcie trwania całego procesu. Zapewni to równomierne wysuszenie, a pomarańcze nie będą się odkształcać.

Jak wysuszyć pomarańcze bez użycia piekarnika?

Bardziej ekonomicznym sposobem suszenia pomarańczy, może być umieszczenie plastrów na gorącym grzejniku. Zimą zwykle kaloryfery są gorące, a takie naturalne suszenie zapewnia niesamowity aromat. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że proces suszenia będzie wówczas przebiegać do kilku dni, a one same będą narażone na osiadający kurz. Aby skrócić czas oczekiwania, zamiast na blaszce, możecie je umieścić na nitkach. Jak suszyć pomarańcze, żeby nie ściemniały w tym przypadku? Temperatura z grzejnika zazwyczaj nie jest tak wysoka, aby zmieniły one kolor. Niezależnie od sposobu suszenia, pachnących świętami pomarańczy nie może zabraknąć w waszych domach!