Jak zrobić puszystą jajecznicę? Co dodać?
Sprawdźcie, jak zrobić puszystą jajecznicę niczym z najlepszej restauracji. Wystarczy tylko znajomość kilku prostych trików, a jajecznica wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek wcześniej.
Jak zrobić puszystą jajecznicę?
Sposobów na uzyskanie puszystej jajecznicy jest wiele i każdy szef kuchni ma własne metody. Pierwszą jest prawidłowy sposób smażenia. Jajecznicy nigdy nie można smażyć zbyt długo, bo stanie się sucha. Najlepiej przygotowywać ją na jak najmniejszym ogniu, najpierw pozwolić jej się delikatnie ściąć, później zdjąć z ognia i lekko przemieszać, po czym ponownie podgrzewać przez kilka-kilkanaście sekund, znowu zdjąć z palnika i zamieszać.
Do jajecznicy możecie też dodać odrobinę soku z cytryny. Wystarczy dosłownie kilka kropli, dzięki czemu jajka nie zmienią smaku, ale zyskają wspaniałą konsystencję.
Sposoby na jajecznicę jak w restauracji
Jak zrobić puszystą jajecznicę niczym chmurka? Do jajek przed smażeniem możecie dodać trochę mleka lub śmietany, dzięki czemu gotowa potrawa będzie bardziej wilgotna. Najlepiej użyć śmietany 30% lub 36%. Produkt o mniejszej zawartości tłuszczu może się zważyć, natomiast śmietana, która ma go dużo, ładnie połączy się ze składnikami dania. Na jedno jajko wystarczy 1 łyżka mleka lub 1 łyżeczka śmietany.
Perfekcyjnie puszystą jajecznicę możecie podać z pszennym pieczywem, ze świeżymi grzankami lub w tortilli. Ten ostatni sposób będzie ciekawym pomysłem na danie do pracy. Nietypowym rozwiązaniem jest też zaserwowanie jajecznicy w wydrążonym chlebku.
Komentarze (0)