Jak zrobić solone orzeszki ziemne prażone?

Ciekawi was, jak zrobić solone orzeszki ziemne we własnej kuchni? Świeże solone orzeszki mogą być równie dobre, a nawet lepsze od tych kupnych, a w dodatku przygotujecie je bardzo szybko.

Jak zrobić solone orzeszki ziemne?

Pierwszym krokiem będzie wybór dobrej jakości orzechów ziemnych ze sprawdzonego źródła. Orzeszki muszą być świeże i przechowywane w odpowiednich warunkach. Możecie je uprażyć na patelni lub w piekarniku. Do wykonania pierwszej opcji konieczny będzie niewielki dodatek tłuszczu, a w drugiej – nie trzeba go używać.

Jak zrobić orzeszki solone na patelni? Na początku należy namoczyć orzeszki w wodzie i je osuszyć. Następnie należy rozgrzać patelnię, wlać na nią 2-3 łyżki oleju, a gdy będzie gorący, wrzucić orzeszki i przesmażać je aż lekko zbrązowieją. Następnie orzeszki wyjmuje się przy użyciu łyżki cedzakowej, odsącza z nadmiaru tłuszczu i miesza z drobno mieloną solą, która się rozpuści i równomiernie je pokryje.

Orzeszki ziemne prażone solone – jak zrobić w domu?

Alternatywną metodą jest uprażenie orzeszków w piekarniku. Jak zrobić orzeszki ziemne solone bez użycia dodatkowego tłuszczu? Orzechy możecie posypać solą lub wymoczyć w solance, a następnie wyłożyć na blaszkę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 8-10 minut.

Jeśli chcecie uzyskać oryginalne orzeszki ziemne, możecie je wcześniej doprawić ostrymi przyprawami, np. mieloną papryką lub ulubionymi ziołami, dzięki czemu zyskają niebanalny aromat i smak. Tak przygotowane świetnie sprawdzą się jako filmowa przekąska lub składnik dań kuchni koreańskiej i afrykańskiej.