Kiełki soi – czym zastąpić? Co zamiast nich?

Co wykorzystać zamiast kiełków soi? Czym zastąpić te kiełki, żeby danie nie straciło na smaku? Sprawdźcie nasze sugestie, a potrawa na pewno wyjdzie idealna.

Kiełki soi – czym zastąpić je w potrawach?

Planujecie sałatkę z kiełkami, tofu albo orientalną potrawę jednogarnkową, ale brakło wam kiełków soi? Zamiennikiem mogą być kiełki bambusa. Najlepiej wykorzystać je w takiej samej ilości, w jakiej użylibyście kiełków soi. Jeżeli danie wyjdzie zbyt suche, możecie dodać odrobinę sosu sojowego lub wody. Kolejnym zamiennikiem są konserwowane pędy bambusa – możecie dodawać je do sosu słodko-kwaśnego, do sałatek i do innych orientalnych potraw.

Co zamiast kiełków soi?

Czym zastąpić kiełki soi? Jeżeli nie macie pod ręką kiełków bambusa, możecie użyć innych dowolnych kiełków lub ich mieszanki. Kiełki soi mają delikatnie orzechowy smak i świetnie pasują do dań kuchni chińskiej. Ta wiedza od razu pozwala przypuszczać, że podobny efekt osiągniemy z zastosowaniem kiełków o zbliżonym charakterze, np. kiełków fasoli mung albo chińskiej mieszanki kiełków z przeznaczeniem na patelnię. Zawsze warto mieć w kuchennej szafce kilka różnych opakowań kiełków do sałatek i przystawek.

Smak kiełków soi mogą imitować też kiełki rukoli lub słonecznika. Jeżeli nie możecie użyć żadnych kiełków, sprytnym sposobem będzie dodanie czegoś, co ma orzechowy posmak – szczypty mielonych orzechów lub nawet łyżeczki masła orzechowego. Co zamiast kiełków soi w zupach i wywarach? Możecie spróbować dodatku kapusty włoskiej – ma delikatny orzechowy posmak i zapach.