Fasolka edamame pochodzi z Azji, a obecnie dostępna jest na całym świecie. Niektórzy mogą pomylić ją z bobem, ponieważ wygląda bardzo podobnie. Edamame ma wiele korzystnych właściwości i warto dodać ją do swojego jadłospisu. Jesteście ciekawi, dlaczego? Jak jeść edamame? Sprawdźcie sami!

 

Edamame – co to?

Edamame zyskuje popularność na całym świecie! Edamame co to jest i skąd pochodzi? To niedojrzałe strąki soi, które zaskakują smakiem. Oryginalnie pochodzą z Azji, dlatego królują głównie wśród dań kuchni orientalnych. Jadalne są nie tylko strąki, ale również ziarna znajdujące się w środku. Dodatkowo Edamame jest dobrym źródłem białka roślinnego oraz składników mineralnych takich jak: potas, żelazo czy magnez, dlatego warto rozważyć uwzględnienie jej w swoim jadłospisie.

Fasolka edamame – jak jeść? Smak

Najważniejszy w potrawach jest smak! Zastanawiacie się, jak jeść edamame? Ten przysmak charakteryzuje się przyjemną słodyczą. Edamame ma delikatne ziarenka i mięsistą konsystencję. Dlaczego jest takie smaczne? Edamame różni się od dojrzałej soi, dlatego nie możemy porównywać tych dwóch produktów. Te niewielkie, zielone ziarenka są słodsze, ponieważ zawierają więcej cukrów prostych.

Edamame – jak jeść i przygotować?

Edamame świetnie smakuje jako przekąska w ciągu dnia lub dodatek do obiadu. Możecie ugotować ziarenka niedojrzałej soi w posolonej wodzie. To niezwykle proste! Czas gotowania powinien wynosić pięć minut. To jednak niejedyny sposób na przygotowanie edamame. Wlejcie wodę do miski, dodajcie ziarenka soi i umieśćcie w mikrofali na 3 minuty. Gotowe! Wasza przekąska nadaje się do spożycia.

Możecie jeść edamame na wiele sposobów. Dodajcie je do zup, gulaszów albo potraktujcie jako osobny przysmak. Podobnie jak bób, edamame może być jedzone z masłem i bułką tartą. To od Was zależy, jaki sposób przygotowania wybierzecie. Nie bez powodu edamame to jeden z popularnych składników kuchni azjatyckiej, możecie podać strąki soi z orientalnym makaronem lub ryżem.

Edamame – nasze pomysły podania

Wiecie już, co to jest edamame, a także jak jeść fasolkę edamame. Czas wykorzystać tę wiedzę w praktyce! Przed Wami wiele przepisów, w tym orientalnych, które z pewnością Wam zasmakują. Jesteście ciekawi? Dajcie porwać się eksperymentom w kuchni!

Wegański gulasz to pyszna, rozgrzewająca potrawa. Do przygotowania kotlecików sojowych możecie użyć edamame, które są doskonałym składnikiem, który wzbogaci smak.

Co powiecie na Pad Thai? Ten makaron zyskuje coraz większą popularność i wcale nas to nie dziwi! Orientalne smaki potrafią zaskoczyć. Wykorzystajcie do tej potrawy edamame, najlepiej lekko podgotowane. Jesteśmy pewni, że ta propozycja Wam zasmakuje!

Pierogi z soją i grzybami to dość nietypowa potrawa. Uwierzcie nam jednak, że to połączenie jest naprawdę pyszne. Otwórzcie się na nowe kulinarne doznania!

Szukacie pomysłu na smaczny kotlet do burgera? Przychodzimy z pomocą! Kotlety z soi i soczewicy to doskonałe rozwiązanie – są smaczne i proste do przyrządzenia. Podawajcie je z bułką, warzywami i ulubionymi sosami.

Czy są z nami fani owoców morza? Teraz coś specjalnie dla Was! Co powiecie na orientalne krewetki z dodatkiem edamame? Smak delikatnej fasolki doskonale komponuje się z owocami morza. Musicie spróbować tego połączenia!