Lemon curd – jak zrobić? Do czego wykorzystać i co to jest?
Jak przygotować lemon curd? Co to jest, z czego powstaje i jak należy go podawać? Popularny lemon curd znajduje bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdźcie, w jaki sposób możecie go wykorzystać w waszych daniach.
Co to jest lemon curd?
Słodko-kwaśny cytrynowy krem podawany do różnego rodzaju deserów nosi nazwę lemon curd. Co to jest za przysmak i jak się go robi? Sposób przygotowania tego słodkiego specjału jest bardzo prosty – wystarczy dosłownie kilka minut, żeby zrobić intensywny cytrynowy krem idealny do wypieków lub mięs.
Jak wykorzystywać lemon curd? Do czego można go dodawać? Krem cytrynowy będzie idealny do nadziewania ciast i babeczek, ale też do wykorzystania w tortach czy innych wypiekach. Lemon curd może być dodatkiem do lodów oraz deserów, a nawet alternatywą dla konfitury w naleśnikach. Ten przysmak zaserwujecie zarówno do słodkich dań, jak i do potraw wytrawnych, np. tart, półkruchych babeczek czy racuchów. Przestudzonym kremem możecie posmarować mazurka wielkanocnego lub rogaliki przygotowane na śniadanie. Krem będzie też wyśmienitym dodatkiem do chałki lub ciasteczek.
Jak zrobić lemon curd?
Lemon curd powstaje z cytryny, masła, cukru i jajek. Wszystkie składniki należy podgrzać na parze i dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Cytrynowy krem przygotowuje się w kąpieli wodnej, a po dokładnym rozmieszaniu wstawia do lodówki, żeby zgęstniał.
Lemon curd możecie doprawić sokiem z limonki lub dowolnymi przyprawami, ale należy to robić umiejętnie, żeby nie stłumić naturalnego cytrynowego smaku i aromatu.
Komentarze (0)