Sało – co to jest? Skąd pochodzi to danie?

Jak powstaje sało, co to jest i z jakiej kuchni się wywodzi? Sało to popularna ukraińska przekąska podawana na wiele różnych sposobów. Sprawdźcie, jak przygotowuje się sało i czy możecie zrobić je samodzielnie.

Sało – co to jest i jak powstaje?

Co to jest sało? To przystawka powstająca ze słoniny poddanej procesowi peklowania i wędzenia. Słonina doprawiona aromatycznymi przyprawami to jedna z najpopularniejszych narodowych przekąsek serwowanych na Ukrainie. Sało przygotowywano już wiele wieków temu, najprawdopodobniej od czasów Rusi Kijowskiej. Ta przekąska może powstawać z solonej, marynowanej lub kiszonej słoniny, w zależności od regionu i upodobań. Tradycyjnie sało podaje się podczas biesiad oraz świąt.

Sało należy do grupy dość kontrowersyjnych produktów – jedni uwielbiają tę przekąskę, inni nie wyobrażają sobie, by jej spróbować. Jedzenie sała samodzielnie może być wyzwaniem, więc warto na początek spróbować kanapek na przyjęcie z cienkimi plasterkami tej słoniny i z kiszonym ogórkiem.

Sało na grilla – co to za danie?

Co to jest sało na grilla i jak się je robi? Sposobów przygotowania tego specjału jest wiele, ale najpopularniejszy z nich to peklowanie. Słonina przygotowana w ten sposób ma kremową konsystencję i czosnkowo-ziołowy smak. Jeżeli sało powstaje w procesie wędzenia, cechuje się dymnym posmakiem, ciemniejszym kolorem i wygląda jak wędzony boczek. Sało można przyprawić kminkiem, majerankiem lub innymi aromatycznymi ziołami, pokroić w cienkie plasterki i grillować razem z warzywami. Sało jest często podawane jako przystawka lub przekąska z marynowanymi warzywami i dipami.