Aloo Paratha przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aloo Paratha

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

null

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sitko by pozbyć się grudek.

Krok 2

Następnie wymieszaj mąkę z masłem, dodaj sól i wodę.

Krok 3

Ugnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę i odstaw na 30 minut.

Krok 4

Ziemniaki gotuj i utrzyj na puree.

Krok 5

Na patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć imbir, kminek, kurkumę i chilli. Podgrzewaj przez chwile na bardzo małym ogniu uważając żeby przyprawy się nie spaliły.

Krok 6

Dodaj utłuczone ziemniaki, sól i listki kolendry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 7

Z ciasta uformuj kulki i rozwałkuj je na placuszki o średnicy około 10 – 15 cm. Na środku połóż trochę nadzienia i zlep dokładnie brzegi ciasta do góry uważając żeby nie został żaden otwór ani pęknięcie.

Krok 8

Delikatnie przyciśnij ręką i znów rozwałkuj na placki uważając aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

Krok 9

Smaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ratatuj à la moussaka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej