Aloo Paratha przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aloo Paratha

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

300 gramów

null

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.5 szklanki

null

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sitko by pozbyć się grudek.

Krok 2

Następnie wymieszaj mąkę z masłem, dodaj sól i wodę.

Krok 3

Ugnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę i odstaw na 30 minut.

Krok 4

Ziemniaki gotuj i utrzyj na puree.

Krok 5

Na patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć imbir, kminek, kurkumę i chilli. Podgrzewaj przez chwile na bardzo małym ogniu uważając żeby przyprawy się nie spaliły.

Krok 6

Dodaj utłuczone ziemniaki, sól i listki kolendry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Krok 7

Z ciasta uformuj kulki i rozwałkuj je na placuszki o średnicy około 10 – 15 cm. Na środku połóż trochę nadzienia i zlep dokładnie brzegi ciasta do góry uważając żeby nie został żaden otwór ani pęknięcie.

Krok 8

Delikatnie przyciśnij ręką i znów rozwałkuj na placki uważając aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.

Krok 9

Smaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aloo Paratha - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej