
Składniki
3 sztuki
300 gramów
null
1 łyżka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
null
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sitko by pozbyć się grudek.
Krok 2
Następnie wymieszaj mąkę z masłem, dodaj sól i wodę.
Krok 3
Ugnieć elastyczne ciasto. Uformuj kulę i odstaw na 30 minut.
Krok 4
Ziemniaki gotuj i utrzyj na puree.
Krok 5
Na patelni rozgrzej trochę masła i wrzuć imbir, kminek, kurkumę i chilli. Podgrzewaj przez chwile na bardzo małym ogniu uważając żeby przyprawy się nie spaliły.
Krok 6
Dodaj utłuczone ziemniaki, sól i listki kolendry. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Krok 7
Z ciasta uformuj kulki i rozwałkuj je na placuszki o średnicy około 10 – 15 cm. Na środku połóż trochę nadzienia i zlep dokładnie brzegi ciasta do góry uważając żeby nie został żaden otwór ani pęknięcie.
Krok 8
Delikatnie przyciśnij ręką i znów rozwałkuj na placki uważając aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
Krok 9
Smaż na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej