
Składniki
8 plastrów
2 sztuki
2 plastry
2 sztuki
1 sztuka
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbij plastry mięsa tłuczkiem. Pokrój ogórki w ćwiartki, cebulę w piórka, a boczek w słupki.
Krok 2
Ułóż na każdym plastrze mięsa boczek, ogórka i cebulę. Zwiń w rulon i zepnij wykałaczką, następnie posyp pieprzem.
Krok 3
Dwie szklanki wody zagotuj z dwoma Kostkami do mięs pieczeniowymi Knorr.
Krok 4
Nasmaruj brytfannę olejem. Włóż roladki. Zalej połową przygotowanego bulionu i piecz około 40 minut w 200°C.
Krok 5
Posyp mięso pokruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr po 30 minutach pieczenia. Podlej bulionem i duś do momentu, kiedy roladki będą miękkie.
Krok 6
Przed podaniem posyp roladki świeżą bazylią.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki wołowe
Smaczne danie z mięsa wołowego, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy bardziej uroczystych okazjach. Roladki wołowe mają zdecydowany smak ze względu na kwaśno-pikantne nadzienie z cebuli, ogórków oraz boczku. Duszone w bulionie i posypane na koniec bazylią, są kruche i delikatne. Mięso z powstałym sosem dobrze współgra z ziemniakami, kluskami śląskimi oraz kopytkami. Serwuje się je także z ryżem lub kaszą. Niezbędnymi dodatkami są również warzywa, np. kiszona kapusta, smażone buraczki lub surówka z czerwonej kapusty z fasolą i jabłkiem. Jeśli chcesz zjeść roladki wołowe na kolację, podaj je z chlebem i sałatką ze świeżych warzyw. Przy bardziej uroczystych okazjach serwuj mięso na półmisku ozdobionym liśćmi sałaty i plastrami pomidora, a sos postaw obok w sosjerce. Nadzienie do mięsa możesz urozmaicić marynowaną papryką, marchewką lub kolbami małej kukurydzy. Przygotowana według tego przepisu wołowina na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym nadziewane mięsa. Zobacz, jak ją przyrządzić.