Bób z suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bób z suszonymi pomidorami

Autor: dr Ewa Rychlik

ratingratingratingratingrating

3

heart
83 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

240 gramów

2 sztuki

4 sztuki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Bób pozostaw do rozmrożenia. Obierz ze skórki. Zalej na kilka minut gorącą wodą, odcedź.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Pomidory suszone namocz krótko w ciepłej wodzie, osusz. Pokrój w paseczki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę na oleju. Następnie dodaj czosnek i suszone pomidory. Smaż jeszcze przez chwilę.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj bób z cebulą, czosnkiem i pomidorami. Dopraw sokiem z cytryny.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 3

Krok 4

Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj. Posyp nią potrawę.

Bób z suszonymi pomidorami - Krok 4
dr Ewa Rychlik

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witaminy B1, niacyny, witaminy C, folianów.

1

Opinie o przepisie

  • Janina Konczal

    Janina Konczal , 19.07.2020

    Bardzo lubie bob,ten przepis wydaje sie byc idealnym,musze go sprobowac,dziekuje,pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób z suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej