Borówkowiec amerykański

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

24 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 łyżek

2 litry

0.33 szklanki

1 sztuka

3 łyżki

0.25 łyżeczki

0.25 łyżeczki

kruszonka:

0.33 szklanki

0.33 szklanki

0.33 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Borówki umyć i osuszyć na sicie.

Krok 2

Kruchy spód: Mąkę, proszek i sól mieszamy. Dorzucamy zimną i pokrojoną w kostkę Kasię.

Krok 3

Dodajemy sok z cytryny i wyrabiamy ciasto tak, by utworzyło kulę. W razie trudności dodajemy po łyżce wody.

Krok 4

Ciasto wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Krok 5

Następnie wyjmujemy ciasto na pół godziny przed rozpoczęciem wałkowania.

Krok 6

Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, koniecznie wylepiamy nim brzegi, żeby borówki nie wypłynęły przy pieczeniu.

Krok 7

Wsypujemy borówki.

Krok 8

Kruszonka: Wszystkie suche składniki mieszamy i zlepiamy z Kasią.

Krok 9

Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę.

Krok 10

Kruszymy na owoce.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej