Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto makowe z masą ''babie cycki''

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.75 szklanki

0.75 szklanki

100 gramów

8 sztuk

masa:

500 mililitrów

2 łyżki

2 łyżki

dodatki:

125 gramów

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wiórki, mak i wymieszać.

Krok 3

Ciasto wylać na blaszkę.

Krok 4

Upiec.

Krok 5

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.

Krok 6

Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i wymieszać.

Krok 7

Masę wyłożyć na ciasto.

Krok 8

Kawę rozpuścić w szklance wrzącej wody z cukrem.

Krok 9

Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć na masie i udekorować według własnego uznania. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto makowe z masą ''babie cycki'' - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej