
Składniki
ciasto:
0.75 szklanki
0.75 szklanki
100 gramów
8 sztuk
masa:
500 mililitrów
2 łyżki
2 łyżki
dodatki:
125 gramów
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ciasto: Oddzielić żółtka od białek.
Krok 2
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wiórki, mak i wymieszać.
Krok 3
Ciasto wylać na blaszkę.
Krok 4
Upiec.
Krok 5
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Krok 6
Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i wymieszać.
Krok 7
Masę wyłożyć na ciasto.
Krok 8
Kawę rozpuścić w szklance wrzącej wody z cukrem.
Krok 9
Biszkopty moczyć w kawie i ułożyć na masie i udekorować według własnego uznania. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej