Przepisy na Ciasta z jagodami
3 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Ciasta z jagodami
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, koniecznie przygotuj pyszne ciasto z jagodami i borówkami. Jest nie tylko smaczne, ale również uniwersalne. Doskonale nadaje się na różne okazje – zarówno na przyjęcie w gronie znajomych, jak i podwieczorek. Sezonowe owoce możesz wykorzystać do przygotowania m.in. tortów, babeczek, a także serników czy tart. Doskonale komponują się nie tylko z delikatnymi kremami i piankami, ale również z bakaliami czy masą serową. Jagody i borówki warto także łączyć z innymi owocami, na przykład z malinami lub śliwkami. Szukasz ciasta, które łączy w sobie intensywny smak czekolady i owoców? W takim razie czekoladowa pianka z jagodami i malinami będzie dla Ciebie doskonałym wyborem. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim białej oraz gorzkiej czekolady. Zarówno jasną, jak i ciemną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym dodaj ubite na sztywno białka (otrzymaną w ten sposób masę przełóż owocami). Doskonałą alternatywą dla pianki będzie czekoladowa tarta z borówkami. Jej sekret tkwi w kremie, który wykonasz na bazie białej czekolady i serka mascarpone. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i udekoruj owocami, skórką z limonki oraz listkami mięty. Pamiętaj, że jagody i borówki możesz także wykorzystać do przygotowania popularnego sernika. Oprócz zmielonego twarogu, do masy serowej dodaj m.in. budyń, kaszę mannę oraz sok i startą skórkę z pomarańczy. Jeśli natomiast szukasz idealnego wypieku na przyjęcie, koniecznie wypróbuj przepis na borówkowe babeczki. Zastanawiasz się, jak je zrobić? Kostkę do pieczenia utrzyj z cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodaj pozostałe składniki: jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, pianę z białek oraz owoce. Gotową masę przełóż za pomocą łyżki do foremek i wstaw na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika. Nie zapomnij również o kruchym cieście z jagodami, torcie serowym z owocami oraz deserze jagodowym. W tej kategorii znajdziesz wszystkie przepisy na pyszne ciasta z jagodami i borówkami. Wybierz jeden lub kilka, pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!