Creme brulee przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Creme brulee

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

40 gramów

5 szklanek

1 sztuka

10 sztuk

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CREME BRULEE to klasyka klasyki francuskich deserów. Uwaga: lubi się nie udać, szczególnie pod koniec, gdy chcemy już tylko zrobić ostatni kroczek, czyli skarmelizować wierzch. Między nami mówiąc, mój patent polega na opalaniu powierzchni kremu ręcznym palnikiem gazowym... Kto ma w domu coś takiego, niech próbuje.

Krok 2

Krok 3

Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasionka. Utrzyj w misce jasny i puszysty kogel-mogel z żółtek, cukru i miodu. Ciągle mieszając, powoli wlej gorącą śmietankę, dodaj ziarenka i rozkrojoną laskę wanilii. Ostudź, miskę przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki (najlepiej na całą dobę), a potem wyjmij laskę wanilii. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Masę wyjmij z lodówki i wlej na głębokie talerze lub do dość płytkich miseczek do zapiekania. Ustaw te naczynia na blasze piekarnika, piecz godzinę i 20 minut, uważając, aby temperatura piekarnika nie przekroczyła 90 stopni. Możesz także ustawić krem w kąpieli wodnej (na blachę trzeba wlać tyle wody, aby sięgała do ¾ wysokości foremek) i piec 25 minut w temp. 160 stopni. Wyjmij gotowy krem z piekarnika, posyp po wierzchu brązowym cukrem. Ustaw w piekarniku opcję grill i wsuń na chwilę krem po to, aby cukier na wierzchu się skarmelizował. Uważaj, aby nie przypalić cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Creme brulee - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z kapustą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej