
Składniki
120 gramów
40 gramów
5 szklanek
1 sztuka
10 sztuk
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
CREME BRULEE to klasyka klasyki francuskich deserów. Uwaga: lubi się nie udać, szczególnie pod koniec, gdy chcemy już tylko zrobić ostatni kroczek, czyli skarmelizować wierzch. Między nami mówiąc, mój patent polega na opalaniu powierzchni kremu ręcznym palnikiem gazowym... Kto ma w domu coś takiego, niech próbuje.
Krok 2
Krok 3
Rozetnij laskę wanilii, wyskrob nasionka. Utrzyj w misce jasny i puszysty kogel-mogel z żółtek, cukru i miodu. Ciągle mieszając, powoli wlej gorącą śmietankę, dodaj ziarenka i rozkrojoną laskę wanilii. Ostudź, miskę przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki (najlepiej na całą dobę), a potem wyjmij laskę wanilii. Rozgrzej piekarnik do 90 stopni. Masę wyjmij z lodówki i wlej na głębokie talerze lub do dość płytkich miseczek do zapiekania. Ustaw te naczynia na blasze piekarnika, piecz godzinę i 20 minut, uważając, aby temperatura piekarnika nie przekroczyła 90 stopni. Możesz także ustawić krem w kąpieli wodnej (na blachę trzeba wlać tyle wody, aby sięgała do ¾ wysokości foremek) i piec 25 minut w temp. 160 stopni. Wyjmij gotowy krem z piekarnika, posyp po wierzchu brązowym cukrem. Ustaw w piekarniku opcję grill i wsuń na chwilę krem po to, aby cukier na wierzchu się skarmelizował. Uważaj, aby nie przypalić cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























