Gotowane buraczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gotowane buraczki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 łyżka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zalej niewielką ilością wrzątku, dodaj cukier.

Krok 2

Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Krok 3

Dodaj sok z cytryny, śmietanę, łyżeczkę barszczu czerwonego Knorr i zmiksuj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane buraczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Radosna sałatka z awokado
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej