(Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

13 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

masa:

339 gramów

0.75 szklanki

1 szczypta

1 łyżeczka

ciasto:

3 szklanki

2 łyżeczki

0.25 łyżeczki

12 łyżek

1.33 szklanki

0.75 łyżeczki

0.5 szklanki

0.25 szklanki

2 łyżeczki

4 sztuki

0.75 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i odstawiamy. Do miseczki przekładamy Kasię, cukier, sól i miksujemy do uzyskania puszystej masy (ok. 2 minut). Następnie powoli dodajemy masę kajmakową i miksujemy przez ok. minutę. Dodajemy powoli jajka, olej i wanilię.

Krok 2

Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie z maślanką, do momentu połączenia.

Krok 3

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy do każdej ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min., do złotego koloru babeczek.

Krok 4

Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy babeczki na 5 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krok 5

Po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy.

Krok 6

Miękką Kasię przekładamy do miski i miksujemy przez ok. 2-3 min. do uzyskania lekkiej, puszystej masy.

Krok 7

Powoli po jednej łyżce dodajemy masę kajmakową, następnie sól oraz ekstrakt z wanilii.

Krok 8

Masę nakładamy na całkowicie ostudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub innego przyrządu. Jeśli nie mamy nic takiego, wystarczy lekko odciąć w woreczku foliowym ( musi być dosyć sztywny ) róg i zacząć wyciskać masę na babeczki. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • (Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • (Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • (Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • (Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • (Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • (Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • (Cupcakes) Babeczki z masą kajmakową - przepis - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej