PRZEPISY.PL

Drożdżówki półfrancuskie

  • 30
  • 2
  • Średnie
  • 0
12
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mąka pszenna1 kg
  • cukier2 łyżki
  • mleko500 ml
  • drożdże8 dkg
  • kostka margaryny2 szt
  • jajek5 szt
    • Krok 1

      Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

    Komentarze (0)