Drożdżówki półfrancuskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżówki półfrancuskie

Autor: tommy

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

2 łyżki

500 mililitrów

8 dekagramów

2 sztuki

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli ktoś z nas ma ochotę na drożdżówkę, a nie chce mu się specjalnie iść po nią do sklepu, to bardzo łatwo może ją sobie przyrządzić sam w domu. Przepis nie jest zbyt trudny, a radość ze zjedzenia swojej pierwszej drożdżówki jest bezcenna. Dlatego zabieramy się do pracy. Ze wszystkich składników, oprócz margaryny, zrobić ciasto na zimno. Drożdże musimy rozcierać z jedną łyżeczką soli. Ciasto wkładamy na stolnicę i lekko zagniatamy. Rozwałkowujemy i na połowę ciasta nakładamy pokrojoną margarynę. Drugą połowę przykrywamy. Wałkujemy i zwijamy w kopertę trzykrotnie, z dziesięciominutową przerwą. Wykrawamy drożdżówki i rogaliki. Pieczemy na blaszce. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówki półfrancuskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej