
Składniki
250 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
50 gramów
220 gramów
2 sztuki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron według wskazówek producenta, powinien być al dente. Makaron odlej z wody, pozostaw go w garnku, dodaj do niego masło i całość zalej mlekiem wymieszanym z fixem Knorr.

Krok 2
Wszystko razem zagotuj na małym ogniu, mieszając do połączenia się składników i aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj ser, a całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Pozostaw makaron z serem do ostygnięcia i aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Krok 4
Gdy makaron z serem w całości ostygnie, użyj łyżki do lodów lub zwykłej łyżki do nabrania porcji i odmierzenia odpowiedniego rozmiaru. Z tak przygotowanego farszu ulep w rękach jednolite kulki.

Krok 5
Kulki makaronu z serem panieruj w roztrzepanym jajku z ulubionymi przyprawami, a następnie w bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu do czasu aż zrobią się złociste z każdej strony. I gotowe!


Dobra rada:
Po ostygnięciu farszu, makaron z serem najlepiej schować ok godzinę do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, przed smażeniem na głębokim tłuszczu. A tak zrobione kulki możecie podawać z ulubionymi sosami, będą hitem każdej imprezy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej