Tort z jagodami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

11

153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

396 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

7 dekagramów

15 dekagramów

3 dekagramy

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

masa serowa:

3 sztuki

15 dekagramów

50 dekagramów

1 opakowanie

8 sztuk

4 sztuki

25 dekagramów

dekoracja:

20 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię, cukier, sól, żółtko i mleko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i na 30 minut włożyć do lodówki.

Krok 2

Ciasto rozwałkować i wylepić nim spód tortownicy o średnicy 24 cm. Równo okroić brzegi.

Krok 3

Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200-225 stopni C. Ostudzić.

Krok 4

Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, dodać twarożek, wymieszać.

Krok 5

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odsączoną rozpuścić na małym ogniu i połączyć z masą serową.

Krok 6

Ubić białka i oddzielnie śmietanę, a następnie połączyć z masą serową.

Krok 7

Dokładnie wymieszać.

Krok 8

Masę przelać na podstawę tortu i wstawić do lodówki do stężenia.

Krok 9

Przed podaniem zdjąć kołnierz tortownicy, obłożyć owocami, boki tortu posypać zmielonymi orzechami pistacjowymi.

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.07.2016

    Więcej inspiracji na ciasta i desery z jagodami: https://www.przepisy.pl/magazyn/owocowy-czerwiec/borowka-i-jagoda-lesna-przygoda ;) Polecamy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Honorata Filimowska

    Dorota Honorata Filimowska , 11.07.2016

    tort serowy bez zółta dac zelatyny i sera na wierzchu jagody zalac galaretkę lesnym

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z jagodamiTort z jagodami

Tort z jagodami to doskonała propozycja na letni deser albo ciasto urodzinowe. Zwłaszcza w cieplejsze dni będzie dobrą alternatywą dla ciast biszkoptowych z kremami śmietanowymi lub czekoladowymi. Pieczenia wymaga tylko spód z kruchego ciasta, które przygotujesz, zagniatając wszystkie składniki dość szybko, by nie zdążyły się ogrzać. Włóż ciasto do lodówki, by jeszcze bardziej się schłodziło (będzie je łatwiej rozwałkować) i przygotuj masę serową. Zacznij od połączenia żółtek z cukrem i twarożkiem, a następnie dodaj żelatynę, ubite białka i bitą śmietanę, po czym dokładnie wymieszaj masę. Dzięki dodatkowi bitej śmietany i białek, konsystencja ciasta będzie lekka i puszysta. Wylej masę na upieczony i wystudzony wcześniej spód. Tort udekoruj świeżymi jagodami i zmielonymi pistacjami, a poza sezonem na owoce leśne, wykorzystaj frużelinę. Dodatkowo możesz ozdobić ciasto wiórkami białej czekolady albo listkami mięty. Przygotuj ten pyszny tort z jagodami przy najbliższej okazji – naprawdę warto.