Wiosenne pierniczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wiosenne pierniczki

Autor: Monika Chyczewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
116 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 szklanka

0.5 szklanki

3 szklanki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i cynamon, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm.

Krok 2

Ułóż oba wałki na natłuszczonej blasze, pozostawiając 2-3 cm odstępu pomiędzy nimi. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu.

Krok 3

Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój (nożem z ząbkami) na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 15 minut w tej samej temperaturze.

Monika Chyczewska

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wiosenne pierniczki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej