Zupy dla dzieci | Przepisy.pl pixel

Przepisy na zupy dla dzieci

0 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - zupy dla dziecizupy dla dzieci

Zapewne niejeden rodzic zgodzi się ze stwierdzeniem, że dzieci bywają najbardziej surowymi i wybrednymi krytykami kulinarnymi. Przygotowując dla nich posiłki, należy pamiętać nie tylko o różnorodnym składzie potraw. Jeszcze ważniejszy jest zachęcający wygląd, który sprawi, że największy uparciuch ochoczo złapie za łyżkę. Komponując menu, nie można więc zapomnieć o zupach dla dzieci – kolorowych, pełnych smaku i zachęcających dodatków. Specjalne namowy do pojawienia się przy stole nie będą już konieczne.

Dla kogo?

Dla dzieci, ale także dla rodziców. Pamiętajcie, że najmłodsi uczą się poprzez obserwowanie i naśladowanie zachowań dorosłych. Spokojnie, nie będziecie skazani na nijakie i mało atrakcyjne przeciery. W dziecięcym menu fantastycznie sprawdzają się gęste zupy kremy, w których łatwo jest przemycić solidną porcję warzyw. Nie szalejcie tylko z ostrymi przyprawami i zbyt dużym dodatkiem soli. Ważne jest, by przyzwyczajać dziecko do naturalnego smaku produktów. Wam też to wyjdzie na dobre!

Na jaką okazję?

Smaczne zupy dla dzieci to wspaniała propozycja na każdy dzień. Przygotowuje się je szybko, więc o brak urozmaicenia w jadłospisie milusińskich nie musicie się martwić. Od zupy mlecznej czy owsianki można zacząć dzień, na obiad podać delikatny rosół lub pomidorówkę, a wieczorem postawić na rozgrzewającą zupę jarzynową. Kilka chrupiących grzanek lub kluseczek urozmaici talerze i sprawi, że dzieciaki zapytają o dokładkę.

Czy wiesz, że?

Zupy owocowej nie musicie traktować wyłącznie jako deseru. Świetnie smakuje i prezentuje się zwłaszcza w sezonie letnim, gdy świeżych produktów jest pod dostatkiem. Zupą jagodową lub truskawkową będą zajadać się wszyscy smakosze, niezależnie od wieku.

Dla urozmaicenia:

Siedzenie przy stole dla niektórych dzieci może być nużącym obowiązkiem i przykrą koniecznością. Jak zamienić to w dużo większą frajdę? Do zup dla dzieci warto dodawać makaron w kształcie literek, zwierzaków lub ulubionych bohaterów bajek.