Bazlama – przepis. Z czym podawać?

Chleb bazlama pochodzący z kuchni tureckiej jest prosty do przygotowania i może być wykorzystywany do kanapek na śniadanie, a także w innych przepisach.

Bazlama – przepis na turecki chleb

Pieczywo bazlama w postaci płaskich chlebków jest bardzo popularne na tureckich wsiach, gdzie często sprzedaje się je na lokalnych targowiskach. Ten wyjątkowy chleb przypomina pitę i jest nieco grubszy od przygotowywanych na patelni podpłomyków. Z czego powstaje bazlama? Chleb turecki można upiec z 320 g mąki pszennej, 8 g świeżych drożdży (lub 4 g suszonych), łyżeczki cukru, 150 ml ciepłej wody, łyżeczki masła i 2 łyżek kwaśnej śmietany.

Drożdże rozpuśćcie w wodzie, dodajcie resztę składników i wyróbcie ciasto. Możecie je zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym ze specjalnym hakiem do zagniatania. Jednolite, gładkie ciasto drożdżowe na chleb bazlama odstawcie na godzinę do wyrośnięcia, jeszcze raz zagniećcie, podzielcie na 4 części i rozwałkujcie na okrągłe placki, a później smażcie je na suchej patelni po 4 minuty z każdej strony, zawsze do lekkiego zrumienienia.

Bazlama – z czym podawać to pieczywo?

Pieczywo bazlama może być używane jako baza do kanapek na ciepło lub tostów, ale z powodzeniem serwuje się je również z różnego rodzaju sosami i zimnymi dipami. Bazlamę wykorzystuje się też często jako spód do pizzy – wystarczy posmarować chlebek sosem pomidorowym, posypać przyprawami i dodać ulubione składniki, np. ser, pieczarki, salami, pomidory i cebulę. Chlebki możecie też przekroić i nadziać mięsem z warzywami.