Brunch – co to za posiłek? O której godzinie jest serwowany?
Jesteście zwolennikami spania do południa? A może wróciliście późno z imprezy i wcale nie spieszycie się do przygotowania posiłku? Jeżeli na jedno z tych pytań odpowiedzieliście twierdząco, to koniecznie zostańcie z nami i poznajcie zasady brunchu, czyli połączenia śniadania z lunchem. Obiecujemy Wam, że będzie smacznie i ciekawie. Zapraszamy!
Brunch – co to?
Brunch to posiłek łączący cechy śniadania z lunchem. Skąd wzięła się jego nazwa? Wyraz brunch pochodzi od połączenia słów „breakfast” oraz „lunch”. Czy wiecie, że brunch był już popularny w XIX wieku. Zaczął pojawiać się w angielskiej prasie jako posiłek dla osób, które nie mogły wstać na śniadanie z powodu gorączki sobotniej nocy. Na początku pomysł ten spotykał się z krytyką, jednak szybko zaczął zyskiwać na popularności. Co to jest brunch? Obecnie ta forma posiłku praktykowana jest na całym świecie. Również u nas jest to popularny koncept posiłku. Prezentujemy charakterystyczne szczegóły dla brunchu, a może w przyszłości sami zorganizujecie taki posiłek dla siebie i bliskich.
Kiedy jemy brunch?
Brunch – o której godzinie podawać? Posiłek ten powinien być serwowany od 10:00 do 11:30. Zdarza się jednak, że przypada on również na wczesne, popołudniowe godziny. W jakiej formie ma być podawane to późne śniadanie? Obecnie brunch może być organizowany nawet przez miejsce pracy jako spotkanie dla pracowników. Zwyczaj ten został rozpoczęty w Anglii i Ameryce, jednak coraz częściej wyjścia biznesowe w Polsce również przybierają taką formę.
Nie należy mylić brunchu ze spotkania z pracownikami w korporacjach, gdzie faktycznie przyjął się zwyczaj spożywania takiego posiłku. Możecie przygotować lub udać się na niego z bliskimi. Przede wszystkim forma tego posiłku powinna mieć luźny, degustacyjny charakter. Jaki dzień wybrać na brunch? Zazwyczaj takie spotkania organizowane są w weekend, kiedy żaden z przyjaciół czy bliskich nie martwi się codziennymi zawodowymi obowiązkami. Brunch powinien być formą świętowania i delektowania się jedzeniem, a nie posiłkiem spożywanym w pośpiechu.
Co podać na brunch?
Chcecie zorganizować brunch dla swoich znajomych, jednak zastanawiacie się, co na niego przygotować? Przychodzimy z pomocą! W menu brunchowym powinny znaleźć się posiłki śniadaniowe, ale również lunchowe. Jednym z podstawowych składników na takim spotkaniu są jajka. Możecie przygotować je na wiele sposobów: na grzance, w koszulce albo jako omleta. To od Was zależy, jaki przepis na podanie jajka wybierzecie. Popularnością na brunchu cieszą się również grzanki, tosty oraz bagietki. Możecie podać je z wybranymi dodatkami, natomiast doskonale sprawdzą się francuskie sery oraz szynka prosciutto.
Na brunchowym stole nie powinno zabraknąć słodkich przekąsek. W szczególności polecamy amerykańskie pancakes oraz pyszne gofry. Całość dopełnijcie świeżymi owocami, np. truskawkami oraz winogronami. Nie wspomnieliśmy jeszcze o bardzo ważnej pozycji w menu brunchowym – napojach! Możecie zaserwować świeżo wyciskane soki oraz wodę i oczywiście kawę.
Poznajcie nasze przepisy
Brunch a lunch, nie pomylicie już tych posiłków. Poznajcie kilka naszych przepisów, które doskonale sprawdzą się podczas późnego śniadania.
Tarta ziemniaczana ze szpinakiem zachwyci każdego, kto pojawi się na brunchu. Wcale nas to nie dziwi! Dla fanów pieczywa przygotowaliśmy natomiast bagietkę faszerowaną szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą. Najlepiej smakuje podawana na ciepło!
Musicie zadbać o słodki akcent na brunchu, w szczególności polecamy gofry cynamonowe z lodami. Pycha! A do deseru zaserwujcie kawę, co powiecie na orzeźwiające frappe? Smacznego!
Komentarze (0)