Co to jest gujawa (guawa)? Jak smakuje ten owoc?

Jak smakuje i co to jest gujawa zwana inaczej guawą? Sprawdźcie, jak smakuje guawa, skąd pochodzi ten egzotyczny przysmak i jak można go wykorzystać w kuchni.

Co to jest gujawa i skąd pochodzi?

Co to jest guawa i gdzie rośnie? Guawa określana też mianem gujawy lub gruszli jest tropikalną rośliną rosnącą w Ameryce Środkowej, północnej części Ameryki Południowej i na Karaibach. Drzewo o wysokości 6 m rodzi gruszkowate lub okrągłe owoce o czerwonym, intensywnie pachnącym miąższu z licznymi twardymi nasionami. Owoce gujawy w zależności od gatunku mogą mieć barwę żółtą, jasnozieloną, różową, a nawet czerwonawą.

Co to guawa? Jak smakuje gujawa?

Guawa jest rośliną występującą na świecie w aż 100 różnych gatunkach, z których każdy ma nieco inne cechy. Owoce drzewa gujawy są określane mianem superfoods, czyli super żywności. Guawa odznacza się ciekawym słodko-ostrym smakiem, a jej miąższ przypomina pomidora o arbuzowym kolorze. Po przekrojeniu gruszla pachnie jak grejpfrut, a jej liczne nasiona są jadalne, chociaż zwykle wybiera się je z miąższu i wyrzuca.

Owoce gujawy można przed spożyciem obrać ze skórki lub po prostu przekroić gruszlę i wybrać jej miąższ łyżką. Guawę najczęściej wykorzystuje się jako składnik koktajli owocowych oraz smoothies. Można ją jeść na surowo, więc świetnie sprawdzi się jako składnik sałatki z owocami lub owsianki. Miąższ możecie dodawać też do jogurtów i przerabiać na sok. Guawa będzie również wdzięcznym składnikiem alkoholowych drinków oraz puddingów z owocami.