Jackfruit – co to jest za owoc? Jak smakuje?

Jak smakuje jackfruit? Ten egzotyczny owoc zaczyna cieszyć się w kraju nad Wisłą coraz większym zainteresowaniem. Nic dziwnego, w końcu zapaleni miłośnicy gotowania wciąż poszukują kolejnych receptur, zaskakujących smaków i nietuzinkowych produktów. Zastanawiasz się, co to jest jackfruit i w jaki sposób można go podać? Ma naprawdę wiele do zaoferowania! Okazuje się, że smak jackfruita i jego zastosowania mogą nas zadziwić. Owoc sprawdza się bowiem nie tylko w barwnych sałatkach i deserach, ale również jako składnik, który teksturą może przypominać mięso. Dowiedz się, jak smakuje jackfruit i jak wykorzystywać go w kuchni.

Jackfruit – co to takiego?

Jackfruit jest owocem chlebowca różnolistnego – drzewa, które osiąga nawet 30 metrów wysokości. Możemy spotkać go w rejonach tropikalnych, a za jego ojczyznę uznaje się Indie oraz Bangladesz. Liczne uprawy zlokalizowane są także na terenach Azji Południowo-Wschodniej, Afryki i Australii.

Co ciekawe, jackfruit uważany jest za największy owoc rosnący na drzewach. Status rekordzisty zawdzięcza imponującym rozmiarom. Zazwyczaj jego waga wynosi około 10 kilogramów, lecz trafić można na okazy znacznie cięższe – nawet 50-kilogramowe. Znakiem rozpoznawczym jackfruita jest twarda skóra pokryta niewielkimi kolcami.

Owoc chlebowca – jak smakuje?

Pod dość grubą skórą skrywa się ciemnożółty lub jasnobrązowy, mięsisty miąższ o słodkim smaku i aromacie. Wartym podkreślenia jest fakt, że jadalne są również pestki, które można uprażyć i zajadać w charakterze chrupiącej przekąski.

Choć zabrzmi to nieco zaskakująco, niedojrzały jackfruit swoją strukturą i smakiem przypomina mięso drobiowe. Z tego powodu nadaje się do stosowania w daniach wytrawnych. Jest ciekawą propozycją dla wegetarian – istnieje wiele przepisów na panierowane i smażone kawałki owocu, które do złudzenia przypominają klasyczne mięso.

Co zrobić z jackfruitem? Poznaj jego kulinarne przeznaczenie

Zapoznawanie się z tym egzotycznym produktem najlepiej rozpocząć od skosztowania go solo w wersji surowej. Warto zestawiać go również z innymi owocami, np. w słodkich i orzeźwiających sałatkach. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z niego tropikalne przetwory, musy albo dodać do lodów.

Jeszcze ciekawsze efekty uzyskamy, dodając owoc chlebowca do potraw wytrawnych. Chcąc eksplorować azjatyckie kulinaria, poleca się włączyć go do przepisów na aromatyczne curry, warzywne gulasze, zupy czy inne dania jednogarnkowe. Po pokrojeniu na podłużne kawałki można wrzucić do na rozgrzany tłuszcz, by przyrządzić nietypowe frytki i roślinne kotlety.

Trochę egzotyki na talerzu

Można wiele mówić na temat tego, jak jeść owoc chlebowca, ale dużo lepszym pomysłem jest degustacja. Do owocowej sałatki z krewetkami będzie pasować, jak ulał. Sekretem tej prostej, a zarazem stylowej potrawy jest dobór nieoczywistych, ale doskonale łączących się składników. Masz zielone światło, by owoc chlebowca dodać także do sałatki hawajskiej. Chcesz uczynić z niego główny składnik swojego dania? Przygotuj burgera z owoców jackfruit, a o tej wybornej uczcie długo nie zapomnisz.

Zanotuj przepis na kurczaka curry, w którym owocowe akcenty też są mile widziane. Jackfruit znakomicie komponuje się z jagnięciną, więc może weźmiesz na warsztat jagnięcinę z bakłażanem w sosie curry? Świat egzotycznych receptur stoi przed tobą otworem!