Co to jest sumak? Co to za przyprawa?

Wśród orientalnych przypraw szczególną uwagę zwraca sumak, czyli ziarnisty proszek o wyjątkowym aromacie i bardzo charakterystycznej, purpurowo-czerwonej barwie. Co to za specjał? Czym jest sumak? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami i poznajcie tajniki orientalnych przypraw. Zapraszamy!

Sumak – co to jest?

Każdy fan aromatycznych przypraw powinien wiedzieć, co to jest sumak. Pod tą intrygującą nazwą kryje się krzew z rośliny nanerczowatych, który rośnie w klimacie śródziemnomorskim. Początkowo przybiera on postać żółtych kwiatów, a później znacznie się rozrasta i zmienia kolor na purpurowy, co zachęca wiele osób do posadzenia go w ogrodzie jako ozdobę. Wygląd to jednak jeden z wielu walorów sumaku. Na szczególną uwagę zasługuje smak jego owoców, które od lat wykorzystywane były w kuchni rdzennych mieszkańców Ameryki. Sumak – co to? Obecnie najczęściej występuje on w postaci ziarnistej przyprawy z rozdrobnionych owoców krzewu, która od razu przykuwa uwagę purpurowym kolorem i intensywnym aromatem. Jak smakuje i pachnie sumak? Zdradzamy tajniki tej przyprawy.

Sumak – smak i zapach przyprawy

Sumak to przyprawa, która wyjątkowo często występuje w kuchni libańskiej, irańskiej czy tureckiej. Czym wyróżnia się sumak? Chociaż purpurowa przyprawa znacznie urozmaici kolor gotowego dania i przykuwa uwagę, to przede wszystkim jej smak i aromat zasługują na jeszcze większe uznanie. Zapach sumaku jest bardzo charakterystyczny i intensywny, a smak cierpki i lekko owocowy. Niektórzy porównują właściwości sumaku do skórki z cytryny. Wypróbujcie go w swojej kuchni i przekonajcie się, czy to porównanie jest słuszne. Do czego dodać sumak? Mamy dla Was najlepsze propozycje.

Sumak – zastosowanie w kuchni

Co to za przyprawa sumak? Poznajcie charakterystyczny smak tej rośliny, dodając jej skruszone owoce do ulubionych potraw. Jednym z najczęstszych zastosowań sumaku w kuchni jest przyprawianie nim mięs, ryb oraz owoców morza. Przysmak ten często trafia również do dań na bazie ryżu czy grillowanych warzyw. Co to jest przyprawa sumak? Turcy w szczególności wykorzystują ją do zrobienia aromatycznych kebabów lub tortilli. Chociaż w większości sumak pojawia się w daniach wytrawnych, to możemy również użyć go do zrobienia deserów na bazie owoców lub orzeźwiających napojów. A do czego Wy wykorzystacie tę orientalną przyprawę? Jeżeli nie macie pomysłu, to przygotowaliśmy listę gotowych przepisów. Sprawdźcie!

Aromatyczny sumak w naszych przepisach

Na pytanie, co to sumak każdy z Was odpowie śpiewająco. Zobaczcie na nasze kulinarne inspiracje i przepisy, dzięki którym zrobicie pyszne dania z tą przyprawą.

Kofta kebab z sałatką Fatush to znakomite danie, którego smak urozmaicicie dodatkiem sumaku. Jeżeli chcecie dorzucić do tej potrawy aromatyczny sos czosnkowy – ten z naszego przepisu sprawdzi się najlepiej. Pycha!

Orientalna przyprawa sumak doskonale pasuje do sałatki z kaszą bulgur i soczewicą. Zwracajcie uwagę na smak dania oraz jego barwę, która powinna przybrać delikatny kolor purpury.

A dla fanów pysznych past polecamy domowy hummus. Dodajcie do niego sumak i cieszcie się najlepszymi rezultatami. Nam nie pozostało już nic innego, jak życzyć Wam smacznego!