Co zrobić z opieniek – mrożonych lub świeżych?

Wycieczka po leśnych zakamarkach to idealna okazja do zebrania grzybów i zabrania ich do domu w celu przyrządzenia apetycznych potraw. Na spacerze warto zwrócić szczególną uwagę na opieńki, które choć cieszą się mniejszą popularnością od borowików czy maślaków, mogą pochwalić się równie wyjątkowymi walorami, takimi jak: smak, konsystencja i aromat. Co zrobić z tych grzybów? Jak przyrządzić opieńki? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy!

Opieńki – smak, aromat i inne właściwości

Zanim dowiecie się, co zrobić z opieniek, poznajcie lepiej właściwości tych grzybów. Możecie szukać ich w lasach na terenie całej Polski, gdzie porastają pnie drzew. Dlaczego warto zebrać je do koszyka i zabrać ze sobą do domu? Opieńki charakteryzują się wyjątkowym, delikatnie cierpkim smakiem oraz chrupiącą konsystencją. Te walory z pewnością urozmaicą smak ulubionych dań i dorównają innym grzybom, np. borowikom czy maślakom. Co można zrobić z opieniek? Okazuje się, że te mało popularne grzyby otwierają przed koneserami mnóstwo kulinarnych możliwości.

Co można zrobić z mrożonych opieniek?

Mrożenie grzybów to jedna z najbardziej popularnych form przechowywania leśnym przysmaków. Po wyjęciu z zamrażarki pozostaje jednak dylemat na temat tego, co z nich zrobić. W przypadku opieniek musicie pamiętać o jednej, bardzo ważnej zasadzie! Zawsze poddawajcie te surowe grzyby obróbce termicznej. Wystarczy gotować je przez 5 minut, aby były dobre do spożycia. Co z nich zrobić? Mrożone opieńki doskonale sprawdzą się jako baza do aromatycznej zupy grzybowej. Przygotujcie ją na bazie bulionu śmietany, a wyjdzie wyjątkowo kremowa i apetyczna. Co zrobić z mrożonych opieniek? Kolejną, równie smaczną opcją jest aromatyczny sos grzybowy, który urozmaici smak ulubionych mięs, makaronów czy klusek.

Świeże opieńki – do czego wykorzystać?

Nie chcecie czekać i po przyjściu z lasu od razu bierzecie się za przygotowywanie potraw z grzybami? Podpowiemy Wam, co zrobić z dużych opieniek. Jeżeli zazwyczaj przyrządzaliście marynowane pieczarki czy borowiki, to tym razem zamarynujcie pyszne opieńki. Przygotujcie aromatyczną zalewę z octu, a potem zalejcie nią nasz oczyszczony przysmak prosto z lasu. Takie grzyby będą pysznym dodatkiem na kanapki i nie tylko! Co można zrobić z grzybów opieniek? Nie musicie kombinować z recepturami – możecie podsmażyć je na patelni i serwować jako dodatek do sałatek, zapiekanek czy mięs. Świeże opieńki sprawdzą się również jako składnik włoskiego risotto. Aby ułatwić Wam przygotowanie dań z tymi grzybami, prezentujemy sprawdzone przepisy z naszej strony.

Nasze przepisy na dania z opieńkami

Wiecie już, do jakich dań wykorzystać świeże i mrożone opieńki. Nie zostawiamy Was bez pomocy i prezentujemy listę naszych przepisów, które przygotujecie z dodatkiem tych pysznych grzybów. Spróbujecie?

Risotto grzybowe z wołowiną to idealna propozycja obiadowa. Dorzućcie do listy składników opieńki i zachwyćcie wszystkich smakiem tych leśnych specjałów.

A dla miłośników aromatycznych dań polecamy pyszną zupę grzybową. Kremowa i aromatyczna – nie ma sobie równych! Jeżeli nie wyobrażacie sobie gotowania bez mięsa, to spróbujcie smacznej alternatywy, czyli zupy grzybowej z mięsnymi kulkami.

Szpinak z czosnkiem to przystawka, której nikt się nie oprze. Z dodatkiem opieniek zachwyca aromatem, o czym już wkrótce się przekonacie. Nie pozostało nam nic innego, jak życzyć Wam smacznego!