Gai Pad Med Mamuang – przepis
Czy słyszeliście kiedyś o daniu Gai Pad Med? Jaki przepis kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Skąd wywodzi się ta potrawa i jak powstaje? Poznajcie to danie i sprawdźcie, jak je przygotować.
Gai Pad Med – co to jest?
Gai Pad Med to kurczak po tajsku serwowany niemalże w każdej tajskiej restauracji. To danie łączy w sobie trzy smaki: ostry, kwaśny i słodki, a do tego zachwyca chrupiącym finiszem. Kurczak smażony z warzywami i orzechami nerkowca jest rodzajem dania jednogarnkowego idealnego zarówno na obiad z kurczakiem, jak i na kolację. Do Gai Pad Med Mamuang można podać ryż, sos sojowy ganjang lub sos chilli.
Gai Pad Med Mamuang – przepis
Do przygotowania Gai Pad Med potrzeba 500 g piersi z kurczaka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 kolorowe papryki, jednego zielonego ogórka, pół pęczka szczypiorku, 2 marchewki, 2 słupki selera naciowego, 3 łyżki startego imbiru, jedną papryczkę chili, 3 łyżki soku z cytryny, ¼ szkl. sosu sojowego, 100 g orzechów nerkowca, 3 łyżeczki brązowego cukru, 10 łyżek oleju, łyżkę syropu klonowego, garść ryżu i 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina. Lista składników jest bardzo długa, ale samo przygotowanie nie sprawia większego problemu.
Kurczaka przyprawionego pieprzem i sosem sojowym smaży się na patelni, a na drugiej praży na oleju orzechy nerkowca. W trzecim kroku czosnek, marchewkę, cebulę, paprykę, seler naciowy i korzeń imbiru należy przesmażyć na oleju i dodać sok z cytryny, a później przygotować sos teriyaki z miodu, wody, sosu sojowego, syropu klonowego, imbiru i cukru. Gotowy sos przelewa się do kurczaka i podsmaża wszystko przez 5 minut, a później przekłada mięso do woka z warzywami, podsmaża kolejne kilka minut i posypuje siekanym szczypiorkiem oraz uprażonymi orzechami.
Komentarze (0)