Galert – co to jest? Jak zrobić?
Sprawdźcie, jak zrobić prawdziwy śląski galert. Co to jest za danie i z czego powstaje? Galert zwany inaczej galantyną to jedno z popisowych dań kuchni śląskiej.
Galert – co to jest za potrawa?
Galert należy do tej kategorii dań z wieprzowiną, które znają chyba wszyscy. Jak zrobić galert? Potrawa powstaje z golonki, wieprzowych nóżek oraz włoszczyzny – pietruszki, marchewki, selera, pora, cebuli i dodatku przypraw. Danie jest podawane po schłodzeniu, z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Galaretka nazywana też wieprzowymi nóżkami jest obowiązkowym elementem menu wielu polskich wesel i świątecznych przyjęć. W składzie galertu może występować samo mięso, ale często zawiera on też warzywa – głównie marchewkę i konserwowy groszek.
Jak zrobić śląski galert?
Golonkę i oczyszczone nóżki wieprzowe należy włożyć do garnka z zimną wodą i zagotować. Następnie odlać wodę i ponownie zalać wieprzowinę czystą wodą, dodać włoszczyznę oraz przyprawy, a później gotować bulion tak długo, aż mięso całkowicie zmięknie i oddzieli się od kości. Po tym czasie wywar przecedza się, zagotowuje z żelatyną i odstawia do wychłodzenia, a mięso oddziela od kości i rozdrabnia. Kawałki gotowanego mięsa należy później wyłożyć do małych salaterek razem z pokrojoną w kostkę marchewką oraz groszkiem konserwowym i zalać tężejącą galaretą, a później odstawić do wychłodzenia.
Galert podaje się na półmisku udekorowanym plasterkami cytryny, a w pobliżu ustawia dozownik z octem. Do galantyny serwowane jest pieczywo – kawałki bagietek lub chleb na zakwasie.
Komentarze (0)