Ile wsypać żelatyny na litr wody, by zrobić galaretę? Ile łyżeczek potrzeba?
Żelatyna to produkt, który potrafi zdziałać cuda w wielu potrawach. Wie to każdy, kto kiedyś przygotowywał galaretę lub sernik na zimno. Używacie żelatyny w swojej kuchni? A może chcecie dopiero sięgnąć po ten produkt? Jeżeli tak, to z pewnością przydadzą Wam się porady i wskazówki, jak dawkować żelatynę. Ile łyżeczek potrzeba na litr wody? Jak zrobić doskonałą galaretkę z żelatyną? Sprawdźcie sami!
Żelatyna i jej właściwości
Żelatyna ma wielu zwolenników, ale i przeciwników, którzy zwracają uwagę na jej zwierzęce pochodzenie. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że właściwości tego produktu nie da się odwzorować 1:1. Żelatyna jest bardzo dobrą substancją, dzięki której konsystencja danej potrawy może zmienić się o 180 stopni. Może działać jako: zagęszczacz, stabilizator, środek zwilżający i emulgator. W kuchni zwracamy uwagę na jej właściwości żelujące, które główne przydają się do zrobienia sprężystej galaretki. Przy używaniu żelatyny najważniejsze są jednak proporcje. Jak dużo produktu używać? Ile trzeba żelatyny wsypać na litr wody? Wyjaśniamy! Dodamy tylko, że agar również pięknie żeluje, a także nie traci właściwości podczas podgrzewania. Agar jest pochodzenia roślinnego, a jego produkcja nie obciąża tak środowiska jak żelatyna. Wiemy jednak, że to właśnie żelatyna ma wielu zwolenników.
Żelatyna – ile łyżeczek użyć?
Wiecie już, że proporcje w przypadku żelatyny są bardzo ważne. Jeżeli dodacie jej zbyt mało, to wywar będzie za rzadki. Przesadna ilość żelatyny sprawi jednak, że konsystencja może być bardzo sztywna. Jak temu zaradzić? Ile łyżeczek żelatyny na litr wody sprawdzi się najlepiej? Polecamy przygotowanie wywaru zgodne z instrukcjami na opakowaniu, zazwyczaj jest to sześć do ośmiu łyżeczek. Zdajemy sobie jednak sprawę, że sztućce mogą mieć różne wymiary. Jeżeli wykorzystujecie wagę kuchenną, to 20 gramów na 1 litr wody sprawdzi się najlepiej. Używajcie takich proporcji, a z pewnością przygotujecie znakomite danie, które zachwyci każdego swoją konsystencją!
Ile żelatyny wsypać na litr wody, by zrobić galaretę?
Żelatyna to jeden z najważniejszych składników każdej galaretki. Na zimno zawsze doskonale się sprawdza. Do przygotowania galaretki również należy zachować odpowiednie proporcje. W końcu nikt nie chce, by potrawa miała niezbyt udaną konsystencję. Ile żelatyny na litr wody do galaretki? W tym przypadku również jest to 20 gramów, jednak bacznie obserwujcie konsystencję wywaru. Jeżeli zauważycie, że jest zbyt wodnisty, to możecie dosypać do niego dodatkową łyżeczkę.
Zróbcie pyszną galaretkę!
Skoro już wiecie, ile żelatyny na 1 litr wody sprawdzi się najlepiej, to czas na gotowanie! Przygotowaliśmy dla Was kilka pyszności, które powinny znaleźć się w menu każdego smakosza. Spróbujecie?
Wafle z galaretką są szybką przekąską, która zawsze doskonale smakuje. Musimy Was jednak ostrzec, że w błyskawicznym tempie znikają z talerza. Rozważcie przygotowanie podwójnej porcji!
A na większe uroczystości doskonale sprawdzi się placek z galaretką. Ten znakomity deser zachwyci każdego zaproszonego gościa. Pycha!
Lubicie słone potrawy? Karp w galarecie po żydowsku z pewnością przypadnie Wam do gustu. To pyszne danie, które dobrze smakuje serwowane z pieczywem. Spróbujecie?
Deser bananowy z galaretką to danie dla każdego łasucha. Musicie skosztować tej propozycji, a z pewnością będziecie zadowoleni! Znacie już proporcje wody i żelatyny, czas na wykorzystanie wiedzy i przygotowanie smacznych potrawy z galaretką. Powodzenia!
Komentarze (0)