Jest podstawą kremowych deserów, w tym serników serwowanych na zimno. Nie można jednak zapominać o jej zastosowaniu w wytrawnych daniach, np. mięsno-warzywnych i rybnych galaretach. Jak rozpuszczać żelatynę, by czas i energia włożone w przygotowanie upragnionych smakołyków nie poszły na marne? Istnieje kilka żelaznych zasad, których należy się trzymać. Do lektury zapraszamy zarówno początkujących kucharzy, którzy nie mieli wcześniej do czynienia z żelatyną, jak i bardziej doświadczone osoby, chcące odświeżyć i zweryfikować swoją wiedzę dotyczącą przygotowania żelatyny spożywczej.

Żelatyna spożywcza – przygotowanie i proporcje

Najczęściej spotykana i najbardziej uniwersalna jest żelatyna w formie drobnego proszku. Niech to was jednak nie zwiedzie – niewłaściwie przygotowana żelatyna może być przyczyną pojawienia się w kremie niechcianych grudek.Jeśli chodzi o proporcje i to, jak rozpuścić żelatynę, polecamy trzymać się wskazówek producenta, które znajdziecie na opakowaniu. Wiele zależy też od tego, jaką ilość kremu czy masy będziecie potrzebować. Mniej żelatyny spożywczej zużyjecie do dekoracji babeczek, zdecydowanie więcej potrzeba do przyrządzenia np. karpia po żydowsku. Np. zrobienie 1,5 l galarety wymaga 20 g żelatyny.

Żelatyna – jak zrobić?

  1. Żelatynę w proszku najlepiej jest umieścić w miseczce lub niewysokiej szklance i namoczyć niewielką ilością chłodnej wody. Wystarczy kilka łyżek - tyle, by żelatyna była całkowicie zanurzona.
  2. Odstawcie na 10-12 minut, by napęczniała.
  3. Kolejnym krokiem jest podgrzanie żelatyny. Można zrobić to w mikrofalówce lub rondelku bezpośrednio na kuchence. Szczególnie polecamy przygotowanie żelatyny w kąpieli wodnej. Pozwoli to na stopniowe podgrzewanie, bez gwałtownych wahań temperatury. Nie można jej zagotować, gdyż straci swoje żelujące właściwości. Żelatynie spożywczej do rozpuszczenia wystarczy 50°C.
  4. Produkt jest już gotowy do dalszych działań kulinarnych. Nie zwlekajcie z jej użyciem, ponieważ chłodna żelatyna nie rozprowadzi się dobrze w masie.

Jak rozpuścić żelatynę do bitej śmietany?

Ogólnie przyjmuje się zasadę, że żelatyna i składniki, z którymi chcemy ją połączyć, powinny mieć podobną temperaturę. Wyjątek stanowi śmietanka, którą ubijać należy bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Jak sobie z tym poradzić i jak rozpuścić żelatynę, by krem wyszedł idealnie gładki?

  1. Łyżkę ubitej śmietany przełożyć do naczynia z żelatyną i dokładnie wymieszać.
  2. Czynność tę powtórzyć i zwrócić szczególną uwagę, czy składniki na pewno dobrze się połączyły.
  3. Tak przygotowaną żelatynę można małymi porcjami dodawać do bitej śmietany, cały czas miksując.
  4. Śmietanowy krem włożyć do lodówki – najlepiej na całą noc.

Żelatyny nie trzeba się bać!

Gdy wiecie, jak poprawnie rozpuścić żelatynę, możecie śmiało wkroczyć w świat przepisów, do których wypróbowania wcześniej brakowało odwagi. Wigilijną rybę zazwyczaj smażycie w mące i bułce tartej? Niech gwoździem programu podczas następnej uroczystej kolacji będzie karp w galarecie. Nieśmiało nadchodzi już wiosna? Spróbujcie wielkanocnych tymbalików z jajkiem i kurczakiem, ponieważ każda pora jest dobra, by przekonać się do żelatyny i jej właściwości.

Podczas dużych uroczystości rodzinnych podajcie galaretkę mięsno-grzybową, a wielopokoleniowe towarzystwo będzie zachwycone. Interesującym podejściem do imprezowych przekąsek są rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką, którymi zaimponujecie znajomym. Indyk z orzechami w maladze to danie jasno wskazujące na to, że nauka gotowania nie idzie w las, a wiedza dotycząca przygotowania żelatyny spożywczej bywa przydatna! Nawet jeśli do niedawna specjalizowaliście się tylko w zagotowaniu wody na herbatę, z tartą cytrynową też na pewno sobie poradzicie.