Geoduck – co to? Jak smakuje? Jak jeść?
Czy mieliście kiedyś okazję jeść geoduck? Co to jest, skąd pochodzi i jak się podaje ten specjał? Geoduck to prawdziwy rarytas serwowany w najlepszych restauracjach świata i na wykwintnych przyjęciach.
Geoduck – co to jest i skąd pochodzi?
Co to geoduck? To rodzaj małża występującego na północno-zachodnim Pacyfiku, którego ciało składa się z długiej szyi zwisającej z muszli i płaszcza będącego jej mięsistą wewnętrzną częścią. Geoduck przypomina prehistorycznego mięczaka, a widok tego zwierzęcia dla wielu jest ogromnym zaskoczeniem. Wygląd „geo kaczki” jest tak charakterystyczny, że nie da się jej pomylić z niczym innym.
Geoduck zalicza się do owoców morza charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, głównie kuchni chińskiej. Małże z rodziny Hiatellidae, wyglądające niczym trąby słonia, zakopują się głęboko w morskim piasku i spędzają tam całe życie. Mimo że nie mają nic wspólnego z kaczką, określenie geoduck przylgnęło do nich na dobre.
Geoduck – jak jeść i jaki ma smak?
Czym cechuje się mięso geoduck? Jak smakuje ten ekskluzywny małż? Jego mięso jest słodkie i ma charakterystyczną chrupiącą konsystencję, czym wyróżnia się spośród innych mięczaków. Te oryginalne owoce morza podaje się zwykle w sushi lub gotowane, ale są stosunkowo słabo dostępne i bardzo drogie – można je zamówić tylko w ekskluzywnych azjatyckich lokalach, a sezonowo w restauracjach na zachodnim wybrzeżu USA.
Komentarze (0)