Pojawiają się w kartach ekskluzywnych restauracji, specjalizujących się w wykwintnych daniach. Przegrzebki – ich smak i konsystencja czyni z nich jeden z najbardziej delikatnych i pożądanych rodzajów owoców morza. Jeśli jesteście dobrze zaznajomieni z popularnymi krewetkami i kalmarami, przyszedł czas na kolejny etap kulinarnego wtajemniczenia. Co to są przegrzebki, jak smakują i czego można się po nich spodziewać? Jak przyrządzić przegrzebki w zaciszu domowej kuchni? Zapraszamy do lektury – tym razem prezentujemy garść prawdziwie morskich opowieści!

Przegrzebki – co to jest?

Muszle, w których schowana jest pyszna zawartość, cechują się brązowawą barwą i zwykle osiągają długość kilkunastu centymetrów. Ten rodzaj jadalnych małży oficjalnie określany jest przegrzebkiem zwyczajnym lub wielkim.

Mimo że w Polsce przegrzebki stosunkowo niedawno zyskały większą rozpoznawalność, od dawna są cenionym produktem w wielu europejskim krajach. Do smakoszów przegrzebków zaliczają się między innymi Anglicy, Francuzi, Irlandczycy, Holendrzy i Hiszpanie.

Przegrzebki – jak smakują?

Małże św. Jakuba – to kolejna nazwa, pod którą można znaleźć ten przysmak. Odpowiednio przyrządzone przegrzebki w smaku faktycznie mają w sobie coś niebiańskiego! Twarde muszle skrywają białe, bardzo delikatne i jędrne mięso. Charakteryzuje się ono morskim zapachem i lekko słodkawym smakiem. Jeśli zastanawiasz się, jak jeść przegrzebki i z czym je łączyć, pamiętaj, by przede wszystkim zachować umiar. Tak smaczny rarytas nie potrzebuje ani wielu mocnych dodatków, ani długiej obróbki termicznej.

Jak przygotować przegrzebki?

  1. Muszle dokładnie umyj, możesz wykorzystać do tego małą szczoteczkę.
  2. Przy pomocy niewielkiego noża otwórz przegrzebki i wyjmij mięso, które należy opłukać pod bieżącą wodą.
  3. Nie wyrzucaj muszli! Przydadzą się później do efektownego podania małży św. Jakuba.
  4. Kolejny krok zależy od tego, jak chcesz przyrządzić przegrzebki. Jednym z najprostszych przepisów jest podsmażenie ich na maśle wraz z czosnkiem i podanie gotowych przegrzebków ze świeżą natką pietruszki.
  5. Należy pamiętać, by serwować je od razu po zdjęciu z patelni. Nie poleca się odgrzewania przegrzebków, ponieważ mięso staje się niesmaczne i gumowate.

Dodatki do przegrzebków

Sok z cytryny, podobnie jak w przypadku ryb i innych owoców morza, doskonale podkreśla smak przegrzebków. Można delikatnie oprószyć je solą oraz pieprzem – tyle wystarczy, by cieszyć się fantastycznym posiłkiem. Z czym i jak jeść przegrzebki, by móc docenić pełnię ich smaku? Fenomenalnie smakują z łagodnym sosem z szalotek lub koperkowym.

Warto podawać przegrzebki z chrupiącą bagietką, makaronem albo ryżem. Staną się wyszukanym ukoronowaniem sałatek ze świeżych warzyw z lekkim dressingiem. Przegrzebki w twojej kuchni Można serwować je na wiele różnych sposobów, a przyrządzenie przegrzebków nie wymaga od kucharza wielogodzinnego studiowania książek kucharskich. Wystarczą tylko znajomość kilku podstawowych zasad i odrobina uwagi! W sałatce z rukolą i krewetkami z powodzeniem zamienisz popularne skorupiaki na jeszcze bardziej szykowne przegrzebki. Ten manewr możesz zastosować także w przypadku hiszpańskiej salsy wegetariańskiej, jeśli chcesz urozmaicić ją mięsnym dodatkiem i wiesz już, jak przyrządzić przegrzebki.

Smak małży św. Jakuba wzbogacisz sosem koperkowym, czyli bardzo aromatycznym specjałem. Odrobina sosu czosnkowego z chili także podkreśli ich walory. Skoro delikatny sos chrzanowy doskonale nadaje się do ryb, wypróbuj go w połączeniu z owocami morza. Skosztowanie tego przysmaku to najlepsza odpowiedź na pytanie: przegrzebki – co to takiego? Do dzieła!