Pojawiają się w kartach ekskluzywnych restauracji, specjalizujących się w wykwintnych daniach. Przegrzebki – ich smak i konsystencja czyni z nich jeden z najbardziej delikatnych i pożądanych rodzajów owoców morza. Jeśli jesteście dobrze zaznajomieni z popularnymi krewetkami i kalmarami, przyszedł czas na kolejny etap kulinarnego wtajemniczenia. Co to są przegrzebki, jak smakują i czego można się po nich spodziewać? Jak przyrządzić przegrzebki w zaciszu domowej kuchni? Zapraszamy do lektury – tym razem prezentujemy garść prawdziwie morskich opowieści!
Przegrzebki – co to jest?
Muszle, w których schowana jest pyszna zawartość, cechują się brązowawą barwą i zwykle osiągają długość kilkunastu centymetrów. Ten rodzaj jadalnych małży oficjalnie określany jest przegrzebkiem zwyczajnym lub wielkim.
Mimo że w Polsce przegrzebki stosunkowo niedawno zyskały większą rozpoznawalność, od dawna są cenionym produktem w wielu europejskim krajach. Do smakoszów przegrzebków zaliczają się między innymi Anglicy, Francuzi, Irlandczycy, Holendrzy i Hiszpanie.
Przegrzebki – jak smakują?
Małże św. Jakuba – to kolejna nazwa, pod którą można znaleźć ten przysmak. Odpowiednio przyrządzone przegrzebki w smaku faktycznie mają w sobie coś niebiańskiego! Twarde muszle skrywają białe, bardzo delikatne i jędrne mięso. Charakteryzuje się ono morskim zapachem i lekko słodkawym smakiem. Jeśli zastanawiasz się, jak jeść przegrzebki i z czym je łączyć, pamiętaj, by przede wszystkim zachować umiar. Tak smaczny rarytas nie potrzebuje ani wielu mocnych dodatków, ani długiej obróbki termicznej.
Jak przygotować przegrzebki?
- Muszle dokładnie umyj, możesz wykorzystać do tego małą szczoteczkę.
- Przy pomocy niewielkiego noża otwórz przegrzebki i wyjmij mięso, które należy opłukać pod bieżącą wodą.
- Nie wyrzucaj muszli! Przydadzą się później do efektownego podania małży św. Jakuba.
- Kolejny krok zależy od tego, jak chcesz przyrządzić przegrzebki. Jednym z najprostszych przepisów jest podsmażenie ich na maśle wraz z czosnkiem i podanie gotowych przegrzebków ze świeżą natką pietruszki.
- Należy pamiętać, by serwować je od razu po zdjęciu z patelni. Nie poleca się odgrzewania przegrzebków, ponieważ mięso staje się niesmaczne i gumowate.
Dodatki do przegrzebków
Sok z cytryny, podobnie jak w przypadku ryb i innych owoców morza, doskonale podkreśla smak przegrzebków. Można delikatnie oprószyć je solą oraz pieprzem – tyle wystarczy, by cieszyć się fantastycznym posiłkiem. Z czym i jak jeść przegrzebki, by móc docenić pełnię ich smaku? Fenomenalnie smakują z łagodnym sosem z szalotek lub koperkowym.
Warto podawać przegrzebki z chrupiącą bagietką, makaronem albo ryżem. Staną się wyszukanym ukoronowaniem sałatek ze świeżych warzyw z lekkim dressingiem. Przegrzebki w twojej kuchni Można serwować je na wiele różnych sposobów, a przyrządzenie przegrzebków nie wymaga od kucharza wielogodzinnego studiowania książek kucharskich. Wystarczą tylko znajomość kilku podstawowych zasad i odrobina uwagi! W sałatce z rukolą i krewetkami z powodzeniem zamienisz popularne skorupiaki na jeszcze bardziej szykowne przegrzebki. Ten manewr możesz zastosować także w przypadku hiszpańskiej salsy wegetariańskiej, jeśli chcesz urozmaicić ją mięsnym dodatkiem i wiesz już, jak przyrządzić przegrzebki.
Smak małży św. Jakuba wzbogacisz sosem koperkowym, czyli bardzo aromatycznym specjałem. Odrobina sosu czosnkowego z chili także podkreśli ich walory. Skoro delikatny sos chrzanowy doskonale nadaje się do ryb, wypróbuj go w połączeniu z owocami morza. Skosztowanie tego przysmaku to najlepsza odpowiedź na pytanie: przegrzebki – co to takiego? Do dzieła!
Komentarze (0)