Jak mrozić brukselkę? Jak ją zamrozić?

Brukselka to warzywo, które swoim wyglądem przypomina małą kapustę. Sprawdźcie, jak mrozić brukselkę, żeby wykorzystać ją do zup lub do potraw jednogarnkowych. Mrożenie brukselki jest banalnie proste.

Jak mrozić brukselkę, żeby zachowała kolor?

Zastanawiacie się, jak zamrozić brukselkę? Jesienią warto kupić większą ilość tego warzywa, bo ma wtedy najlepszą jakość i korzystną cenę, a nadmiar zamrozić na zimę. Brukselkę przed mrożeniem należy zblanszować – wrzucić na 30 sekund do wrzącej wody, a później wysypać na sitko i zanurzyć w zimnej wodzie w celu zahartowania. Ostudzoną i osuszoną brukselkę wystarczy już tylko przełożyć do woreczka strunowego lub do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Pamiętajcie, że brukselka przeznaczona do mrożenia powinna być sucha. Świeżo umyte minigłówki podczas mrożenia po prostu się posklejają.

Brukselka – jak mrozić bez blanszowania?

Do mrożenia możecie przeznaczyć nie tylko sparzoną, ale też surową brukselkę. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mrozić te małe kapustki bez wstępnego blanszowania, natomiast trzeba je wcześniej dokładnie wypłukać, usunąć ewentualne zabrudzenia, a jeśli to konieczne, oberwać wierzchnie uszkodzone listki. Brukselkę możecie przechowywać w zamrażalniku przez 3-4 miesiące – zamrożona jesienią może być wykorzystywana aż do wiosny.

Mrożona brukselka sprawdzi się z powodzeniem do tych samych potraw, w których wykorzystuje się świeżą, m.in. do zup warzywnych, do duszenia z masłem i czosnkiem oraz do zapiekanek z makaronem. Mrożone brukselki wykorzystacie też do sałatek z warzywami.